matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
justyna:
∫ e
x
/e
2x
+1 dx
20 sty 16:20
Bogdan:
Stosujemy podstawienie: e
x
= t → e
x
dx = dt ∫ e
x
dx / (e
2
x + 1) = ∫ dt / (t
2
+ 1) = arctgt + C = arctge
x
+ C
20 sty 19:49