Andrzej Kielbasa :) rozw. nirówność
LT: X2 + 4 (> badz rowne) 5x
26 gru 22:57
Trivial:
podpowiedź:
x2 − 5x +5 ≥ 0.
26 gru 22:59
Trivial: tam jest 4:
x2 − 5x + 4 ≥ 0.
26 gru 23:00
LT: i z tego delta z tym ze nie zgadza mi sie z odp w ksiazce
26 gru 23:00
LT: mozesz rozwiazac do konca
26 gru 23:01
Grześ: pewnie źle podstawiłeś, wszystko ładnie wychodzi.
26 gru 23:01
Trivial: no z tego delta, a potem bierzemy i rysujemy malutki wykres funkcji, patrzymy gdzie jest
dodatnia i piszemy odpowiedź.
26 gru 23:01
LT: napisz rozw, prosze
26 gru 23:02
Grześ: jak nie umiesz deltą, to spójrz tak:
x2−5x+4≥0
x2−x−4x+4≥0
x(x−1)−4(x+1)≥0
(x−4)(x+1)≥0
Albo metoda grupowania, albo porządnie podstaw pod wzór na deltę
26 gru 23:02
LT: odp z ksiazki to: x nalezy (−&;1> U <4;&) tak wam wychodzi


?
26 gru 23:03
Trivial: Δ = 25 − 16 = 9
√Δ = 3
x1 = 4,
x2 = 1
x ∊ (−∞, 1] ∪ [1, +∞)
26 gru 23:05
LT: z tego co tu widze to chyba nie tak
26 gru 23:05
Trivial: tam jest 4 zzzzz
x ∊ (−
∞, 1] ∪ [4, +
∞)
Coś dzisiaj mam problemy z czwórką.
26 gru 23:05
bart: Trivial motasz
26 gru 23:06
LT: nie kapuje
26 gru 23:06
Trivial: Nigdy więcej rozwiązywania zadań z laptopem na klacie.
26 gru 23:07
LT: mnie wychodzi x nalezy <1;&) U <4;&)

26 gru 23:08
Trivial: Poprawnie powinno być:
x2 − 5x + 4 ≥ 0.
Δ = 25 − 16 = 9
√Δ = 3
x1 = 4,
x2 = 1
x ∊ (−∞, 1] ∪ [4, +∞)
26 gru 23:08
bart:

i to co nad linia to rozw −.−
26 gru 23:09
LT: OK, z tym sie zgodze: [4; +&) , ale czemu (−&;1]
26 gru 23:10
Trivial: to ty powiedz czemu [1, +∞)...
26 gru 23:11
26 gru 23:11
bart: ej ej, Trival'owi tez podziekuj!
26 gru 23:12
Trivial:
26 gru 23:13
LT: wybacz, rowniez dziekuje Trivial

26 gru 23:13
Trivial:
26 gru 23:13
LT: poprostu musial mi to ktos narysowac
26 gru 23:14
bart: hah!
26 gru 23:14
Trivial:
bart wygląda na dobrego rysownika.
26 gru 23:15
bart: wiesz ile sie nad tym meczylem?

nie czailem o co chodzi w tych lukach
26 gru 23:15
Trivial: Ja w ogóle nie wiem jak rysować tutaj krzywe. Czy tylko mi się zdaje, że brakuje tutaj funkcji
'ołówek'?
26 gru 23:17
bart: masz taki luk z zolta linia.. zaznaczasz dwa punkty− dlugosc promienia.. a wgl sam pocwicz
26 gru 23:40
Trivial: Tak, wiem, ale mimo tego brakuje funkcji 'ołówek'.
26 gru 23:48