Niech x spełnia równanie x^2=x+1. Wynika stąd, że:
ijac: Niech x spełnia równanie x
2=x+1. Wynika stąd, że:
a) x
4=x
2+1
b) x
4=3x+2
c) x
3=2x+1
d) x
4=x
3+x+1
Prosze o pomoc
26 gru 22:34
Godzio:
x2 − x + 1 = 2 /*(x + 1)
(x + 1)(x2 − x + 1) = 2(x + 1)
x3 + 1 = 2x + 2
x3 = 2x + 1
Odp. c
26 gru 22:36
ijac: w odp mam b, c i d
26 gru 22:38
Godzio:
A bo myślałem że tylko jedna jest prawdziwa zaraz się dojdzie do tych postaci
26 gru 22:42
bart: to samo co Godzio zrobil tylko pomnoz przez (x2+1) i udowodnisz d)
26 gru 22:56
bart: a b)
(x+1)2=3x+2
x2+2x+1=3x+2
x2=x+1
26 gru 23:02
bart: Godzio, dobrze?
26 gru 23:43
Godzio:
Dobrze dobrze
26 gru 23:47
bart: myslalem, ze sie obraziles, ze zabralem Ci zadanie
26 gru 23:51
Godzio:
nie nie

musiałem na chwile wyjść z domu i nie miałem czasu nic napisać, a jak wróciłem to
już było gotowe
26 gru 23:58