graniastosłupy
cherry: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym α. Przekątne graniastosłupa
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katami β i γ ( β < γ ), a wysokość graniastosłupa ma
długość H. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
26 gru 21:18
Godzio:

e,f − przekątne podstawy
| | e | |
ctgβ = |
| ⇒ e = H * ctgβ |
| | H | |
| | f | |
ctgγ = |
| ⇒ f = ctgγ * H |
| | H | |
z tw. cos.
a
2 + b
2 − 2abcos(180 − α) = e
2 ( cos(180 − α) = −cosα
a
2 + b
2 − 2abcosα = f
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4abcosα = e
2 − f
2
| | e2 − f2 | | H2(ctg2β − ctg2γ) | |
ab = |
| = |
| |
| | 4cosα | | 4cosα | |
| | 1 | |
V = ab * sinα * H = |
| H3(ctg2β − ctg2γ)tgα |
| | 4 | |
ctg
2β − ctg
2γ = (ctgβ − ctgγ)(ctgβ + ctgγ) =
| | sin(β − γ) | | sin(β + γ) | |
− |
| * |
| |
| | sinβsinγ | | sinβsinγ | |
| | 1 | | sin(β − γ)sin(β + γ) | |
V = − |
| H3tgα |
| |
| | 4 | | sin2βsin2γ | |
26 gru 22:07
Monika13: równoległobok o przekątnych A i B i kącie alfa między przekątnymi
15 maj 17:34
Monika13:
15 maj 17:34