przekształcenia
Johnson: Mam do was pytanie odnośnie przekształceń (tylko i wyłącznie)− nie czaje jak doprowadzic to do
postaci, która podali mi w książce. proszę o pomoc.
do przepaści wrzucono kamien i usłyszano uderzenie o dno po czasie t=1,6s
Znajac przyspieszenie ziemskie g=9,81 m/s
2 oraz szybkosc głosu w powietrzu v=340 m/s ,
oblicz głębokość przepaści.
t=t1 +t2
czas t1 obliczymy z t1=
√2hg
dodajac rownania stronami otrzymamy:
t1+t2=√2hg+hv=t
1) Jak doprowadzić to do postaci takiej jak poniżej, może mi ktoś krok po kroku pokazać jak to
przekształcic do tej postaci?
gh2−2v(v+gt)h+gv2t2=0
w mojej książce piszą ze to równanie kwadratowe i
ma 2 pierwiastki , trochę to pokręcone jak dla mnie bo przywykłem , że równaniem kwadratowym
zwiemy trójmian w ktorym ax
2+bx+c wytłumaczcie mi to

2)Jak sie z tego rownania co otrzymalismy wylicza pierwiastki na samych niewiadomych? Czyli dla
nas to by bylo h1 i h2...tez prosze o pokazanie jak do tego dojść .
ma wyjsc ze :
| | h2 | | v | |
h1= vt+ |
| − |
| √v2 + 2vgt |
| | g | | g | |
| | h2 | | v | |
h2=vt+ |
| + |
| √v2 + 2vgt |
| | g | | g | |
26 gru 20:39
Bogdan:
| | h | |
t = t1 + t2 = √2h/g + |
| |
| | v | |
| | h | |
√2h/g = t − |
| , podnosimy obustronnie do kwadratu: |
| | v | |
| 2h | | 2th | | h2 | |
| = t2 − |
| + |
| / * gv2 |
| g | | v | | v2 | |
2v
2h = gv
2t
2 − 2gvth + gh
2, porządkujemy:
gh
2 + (−2v
2 − 2gvt)h + gv
2t
2 = 0
h − niewiadoma,
współczynniki równania: a = g, b = −2v
2 − 2gvt, c = gv
2t
2
Rozwiązujemy równanie kwadratowe: Δ = ....
itd.
26 gru 21:26
Trivial: | 2h | | 2th | | h2 | |
| = t2 − |
| + |
| / *gv2 |
| g | | v | | v2 | |
2hv
2 = gv
2t
2 − 2thvg + h
2g
gh
2 − 2v
2h − 2tvgh + gv
2t
2 = 0
gh
2 − 2v(v +gt)h + gv
2t
2 = 0
Δ = [2v(v + gt)]
2 − 4ggv
2t
2 =
4v
2(v
2 + 2vgt + g
2t
2) − 4g
2v
2t
2 =
4v
4 + 8v
3gt + 4g
2v
2t
2 − 4g
2v
2t
2 =
4v
2(v
2 + 2vgt)
√Δ = 2v
√v2 + 2vgt
| | 2v(v + gt) − 2v√v2 + 2vgt | | v2 + vgt − v√v2 + 2vgt | |
h1 = |
| = |
| = |
| | 2g | | g | |
| | v2 | | v | |
= vt + |
| − |
| √v2 + 2vgt |
| | g | | g | |
| | v2 | | v | |
h2 = vt + |
| + |
| √v2 + 2vgt |
| | g | | g | |
26 gru 21:30
Johnson: Masakra

Dziekuje bardzo

Bede musial kupic jakis zbior z rozwiazaniami ,zeby
przekształcanie cwiczyc, bo na maturze czuje będzie kaplica

Dobrze ze jeszcze mam duzo
czasu zeby nadrobic to.
Znacie zbiór godny polecenia? Najlepiej bez całek i zastosowania analizy matematycznej ,bo
nauke tego wole sobie zostawic tuz przed studiami gdy zdam mature ?
Myslalem nad poprawionym wydaniem zbiorow maturalnych zamkoru do nowej matury Jadwigi Salach
testował go ktos

?
26 gru 22:07
Trivial: Całki są cool!
Jako, że nie zdawałem matury z fizyki to nie mam pojęcia jaki zbiór byłby dobry. Wiem tylko
jedno − doskonała znajomość fizyki z liceum daje średnie rezultaty na studiach. Znam kogoś,
kto miał ponad 90% na maturze rozszerzonej z fizyki, a teraz ma problemy z zaliczeniem, mimo
tego, że podobno uczymy się teraz 'podstaw podstaw' (taa, a całki są w przedszkolu...).
Pozdrawiam.
26 gru 22:20
Johnson: No zgadza sie . Ale wiesz jest motyw ze lepiej nauczyc sie doskonle i poswiecic czas na
robienie tylko tego czego wymagaja na maturze, przerobic duzo zadań
dostac sie na studia ktore chcesz, niz zdac miernie nie dostac sie i zastanawiac sie po co ja
to robilem. Wole zaraz po maturze uczyc sie analizy,granic itd zeby sobie poradzic jesli bede
wiedzial na czym stoje. Co do całek to fakt , całkiem przyjemny dział
26 gru 22:31
Trivial: Całki to przyjemny dział? Może dla ciebie!

Nie wiem czy jest sens uczenia się tego wszystkiego przed studiami. Ja się nie uczyłem zupełnie
nic przez wakacje i jakoś nie czuję nadmiaru materiału. Fakt, tempo na studiach to tempo
licealne zwielokrotnione jakieś 5 razy.

Przez 2 miesiące nauczyłem się tyle, ile w liceum
robiliśmy przez rok. Ale jest OK.
26 gru 22:35