matematykaszkolna.pl
przekształcenia Johnson: Mam do was pytanie odnośnie przekształceń (tylko i wyłącznie)− nie czaje jak doprowadzic to do postaci, która podali mi w książce. proszę o pomoc. do przepaści wrzucono kamien i usłyszano uderzenie o dno po czasie t=1,6s Znajac przyspieszenie ziemskie g=9,81 m/s2 oraz szybkosc głosu w powietrzu v=340 m/s , oblicz głębokość przepaści. t=t1 +t2 czas t1 obliczymy z t1=2hg
 h 
czas t2=

v 
dodajac rownania stronami otrzymamy: t1+t2=2hg+hv=t 1) Jak doprowadzić to do postaci takiej jak poniżej, może mi ktoś krok po kroku pokazać jak to przekształcic do tej postaci? gh2−2v(v+gt)h+gv2t2=0 w mojej książce piszą ze to równanie kwadratowe i ma 2 pierwiastki , trochę to pokręcone jak dla mnie bo przywykłem , że równaniem kwadratowym zwiemy trójmian w ktorym ax2+bx+c wytłumaczcie mi to 2)Jak sie z tego rownania co otrzymalismy wylicza pierwiastki na samych niewiadomych? Czyli dla nas to by bylo h1 i h2...tez prosze o pokazanie jak do tego dojść . ma wyjsc ze :
 h2 v 
h1= vt+

v2 + 2vgt
 g g 
 h2 v 
h2=vt+

+

v2 + 2vgt
 g g 
26 gru 20:39
Bogdan:
 h 
t = t1 + t2 = 2h/g +

v 
 h 
2h/g = t −

, podnosimy obustronnie do kwadratu:
 v 
2h 2th h2 

= t2

+

/ * gv2
g v v2 
2v2h = gv2t2 − 2gvth + gh2, porządkujemy: gh2 + (−2v2 − 2gvt)h + gv2t2 = 0 h − niewiadoma, współczynniki równania: a = g, b = −2v2 − 2gvt, c = gv2t2 Rozwiązujemy równanie kwadratowe: Δ = .... itd.
26 gru 21:26
Trivial:
 h 
2h/g +

= t
 v 
 h 
2h/g = t −

/2
 v 
2h 2th h2 

= t2

+

/ *gv2
g v v2 
2hv2 = gv2t2 − 2thvg + h2g gh2 − 2v2h − 2tvgh + gv2t2 = 0 gh2 − 2v(v +gt)h + gv2t2 = 0 Δ = [2v(v + gt)]2 − 4ggv2t2 = 4v2(v2 + 2vgt + g2t2) − 4g2v2t2 = 4v4 + 8v3gt + 4g2v2t2 − 4g2v2t2 = 4v2(v2 + 2vgt) Δ = 2vv2 + 2vgt
 2v(v + gt) − 2vv2 + 2vgt v2 + vgt − vv2 + 2vgt 
h1 =

=

=
 2g g 
 v2 v 
= vt +

v2 + 2vgt
 g g 
 v2 v 
h2 = vt +

+

v2 + 2vgt
 g g 
emotka
26 gru 21:30
Johnson: Masakra Dziekuje bardzoemotka Bede musial kupic jakis zbior z rozwiazaniami ,zeby przekształcanie cwiczyc, bo na maturze czuje będzie kaplica Dobrze ze jeszcze mam duzo czasu zeby nadrobic to. Znacie zbiór godny polecenia? Najlepiej bez całek i zastosowania analizy matematycznej ,bo nauke tego wole sobie zostawic tuz przed studiami gdy zdam mature ? Myslalem nad poprawionym wydaniem zbiorow maturalnych zamkoru do nowej matury Jadwigi Salach testował go ktos ?
26 gru 22:07
Trivial: Całki są cool! Jako, że nie zdawałem matury z fizyki to nie mam pojęcia jaki zbiór byłby dobry. Wiem tylko jedno − doskonała znajomość fizyki z liceum daje średnie rezultaty na studiach. Znam kogoś, kto miał ponad 90% na maturze rozszerzonej z fizyki, a teraz ma problemy z zaliczeniem, mimo tego, że podobno uczymy się teraz 'podstaw podstaw' (taa, a całki są w przedszkolu...). Pozdrawiam. emotka
26 gru 22:20
Johnson: No zgadza sie . Ale wiesz jest motyw ze lepiej nauczyc sie doskonle i poswiecic czas na robienie tylko tego czego wymagaja na maturze, przerobic duzo zadań dostac sie na studia ktore chcesz, niz zdac miernie nie dostac sie i zastanawiac sie po co ja to robilem. Wole zaraz po maturze uczyc sie analizy,granic itd zeby sobie poradzic jesli bede wiedzial na czym stoje. Co do całek to fakt , całkiem przyjemny dział emotka
26 gru 22:31
Trivial: Całki to przyjemny dział? Może dla ciebie! Nie wiem czy jest sens uczenia się tego wszystkiego przed studiami. Ja się nie uczyłem zupełnie nic przez wakacje i jakoś nie czuję nadmiaru materiału. Fakt, tempo na studiach to tempo licealne zwielokrotnione jakieś 5 razy. emotka Przez 2 miesiące nauczyłem się tyle, ile w liceum robiliśmy przez rok. Ale jest OK. emotka
26 gru 22:35