Okręgi
konrad509:
(x+3)²+y²=4
(x+1)²+y²=9
a. są styczne wewnętrznie
b. mają dwa punkty wspólne
c. są styczne zewnętrznie
d. nie mają punktów wspólnych
26 gru 20:03
Trivial:
o1: S = (−3, 0), r = 2
o2: S = (−1, 0), r = 3.
Proponuję narysować.
26 gru 20:08
leshek:

odp b.
26 gru 20:09
konrad509: Narysować to i ja potrafię. Chodziło mi o obliczenia, ale już sobie dałem radę.
26 gru 20:18
Trivial: Jeżeli chcesz to zrobić analitycznie, to wystarczy wyliczyć y z jednego równania i wstawić do
drugiego, ale to strasznie mozolne.
26 gru 20:20
Trivial:
(x+3)
2+y
2=4 → y
2=4−(x+3)
2
(x+1)
2+y
2=9
(x+1)
2 + 4 − (x+3)
2 = 9
x
2 + 2x + 1 + 4 − x
2 − 6x − 9 = 9
−4x = 13
Wstawiasz do drugiego i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
26 gru 20:25
konrad509: Właśnie myślałem o układzie równań, ale w końcu zrobiłem inaczej.
26 gru 20:45