Czy równanie x^16 + x^15 - x - 2 = 0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste?
ijac: Czy równanie x16 + x15 − x − 2 = 0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste?
26 gru 20:00
ijac: up
26 gru 20:23
Eta:
x16+x15= x+2
Narysuj wykresy i sprawdź czy mają dwa punkty wspólne
1/ y= x16+x15
i
2/ y= x+2
26 gru 20:33
R.W.17l: A nie da się tego jakoś obliczeniami? Bo siedzę i próbuję i nic
26 gru 20:34
Eta:
W zad. jest pytanie: czy takie dwa rozwiązania istnieją?( bez ich wyznaczania)
Wniosek: jeżeli wykresy przecinają się w dwu różnych punktach,
to takie dwa rozwiązania istnieją
26 gru 20:40
R.W.17l: :(
26 gru 20:47
bart: ma narysowac wykres x
16 + x
15 ?
26 gru 21:33
bart: kocham te zapisy:\
26 gru 21:33
Trivial: Na oko.
26 gru 21:34
bart: ta i powie nauczycielowi, ze robila zadanie "na oko" ? ja moge sobie to wyobrazic i widze, ze
ma dwa rozw, ale uwazam, ze to nie jest zrobione zadanie
26 gru 21:36
Godzio:

Możesz tak jakoś wytłumaczyć: dla argumentów z przedziału: (−1,0) wykres przyjmuje wartości
ujemne
dla 0 i −1 są miejsca zerowe a dla pozostałych argumentów wykres jest powyżej osi OX i cały
czas pnie się w górę do
∞, więc wykres przecina prostą x + 2 w dwóch punktach (wykres taki na
oko

)
26 gru 21:43
Trivial:

no to robimy szkic wielomianu:
x
16 + x
15 = x
15(x + 1)
Miejsca zerowe: {−1, 0}
x = 0 −− pierwiastek 15−krotny, wykres się nie odbija.
26 gru 21:43
bart: e tam.. dla mnie to nie jest rozw.. tak tłumaczyc to na polskim sobie mozna

ja musze miec
konkrety
26 gru 21:46
Trivial: Rozwiązania graficzne są czasami sprytniejsze niż analityczne.
26 gru 21:47
Bogdan:
Proponuję inne wykresy (bardziej znane uczniowi szkoły średniej):
x
16 + x
15 − x − 2 = 0
(x
16 − x) +(x
15 − 1) − 1 = 0
x(x
15 − 1) + (x
15 − 1) − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
(x15 − 1)(x + 1) = 1 ⇒ x15 − 1 = |
| ⇒ x15 = |
| + 1 |
| | x + 1 | | x + 1 | |
| | 1 | |
Teraz trzeba naszkicować wykresy: y = x15 oraz y = |
| + 1 |
| | x + 1 | |
Z rysunku można odczytać, w ilu punktach przecinają się te wykresy.
26 gru 22:02
Trivial: Szkicowanie wykresów wielomianów jest w szkole średniej...
26 gru 22:04