karmnik: Czy mógłby ktoś mi napisać co to jest SIGNUM oraz kiedy trzeba je stosować? To jest chyba
cos związanego z wyciąganiem liczby z pierwsiatka, tak? Będę wdzięczny za wyjaśnienia
20 sty 15:41
Basia:
signum to po prostu znak liczby; funkcję sgn(x) na zb.R definiujemy tak:
1 dla x>0
sgn(x) = 0 dla x=0
-1 dla x<0
20 sty 15:48
Basia:
Nie da się odpowiedzieć na pytanie kiedy trzeba tę funkcję stosować.
Na pewno można wykorzystać przy pierwiastkowaniu
zapis √x2 = x może być błędny np. dla x=-2
zapis √x2 = x*sgn(x) na pewno będzie zawsze poprawny tak jak zapis √x2 = |x|
bo w rzeczywistości to jest to samo tzn:
x*sgn(x) = |x|
20 sty 15:57
karmnik: Aha, dziękuje
20 sty 15:58