26 gru 17:16
Trivial: Odświeżam.
26 gru 20:32
Trivial: Co się stało z moją granicą...
Ta granica to:
26 gru 20:35
Trivial: nikto nie pomożet?
26 gru 21:52
bart: no nawias dazy do
∞ a sin
2(
∞) to nie bardzo
26 gru 21:55
Trivial: Na ćwiczeniach robiliśmy to ciągami, ale nie mam pojęcia jak.
26 gru 21:56
bart: to powiedz panu/pani od cwiczen, ze masz krotszym sposobem
26 gru 21:57
26 gru 21:59
Jack:
próbowałeś tak: (?)
| | 1 | |
Niech na początek: x= |
| , czyli teraz limy→∞ sin2y2
|
| | y | |
Weźmy takie ciągi: y
n=
√π/2 +2πn oraz z
n=
√2πn
| | π | | π | |
Raz wychodzi (dla yn): limy→∞ sin2( |
| +2πn)=sin2( |
| )=1
|
| | 2 | | 2 | |
drugim razem: lim
y→∞ sin
2(2πn)=0
Czyli granica nie istnieje.
27 gru 00:12
Trivial: O dzięki,
Jack! Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło.
27 gru 00:20
Jack:
Zamiast "n" od linijki ("Raz wychodzi...") powinny stać "y"...
27 gru 00:21
Jack:
27 gru 00:23
Reksio: "...potrzebny mi wykres sinusa do nieskończoności."
Dobre

!
27 gru 12:56