zadanka
Eta: Zadanka dla chętnych

1) Pająk siedzi na środku krawędzi ściany pokoju ( w kształcie sześcianu)
i spostrzega w najdalej oddalonym kącie
muchę.
Posuwa się ku niej po
najkrótszej drodze ( po linii prostej).
Jaka jest wartość tej drogi do
muchy ?
2) Zadanie, które przedłożył Napoleon francuskim matematykom:
Dany okrąg o znanym środku i promieniu należy podzielić na 4 równe części.
Przy rozwiązywaniu zadania nie można posługiwać się linijką .
26 gru 17:16
dero2005:

D =
32a
26 gru 19:03
dero2005:
droga zielona jest najkrótsza ale musimy założyć, że w pokoju nie były dawno sprzątane
pajęczyny
natomiast, gdy pająk będzie musiał chodzić po tynku to najkrótsza droga będzie niebieska =
= a(12+√2)
26 gru 19:18
R.W.17l: 2. Wyciąć okrąg, czyli koło będzie, zgiąć w pół a potem prostopadle. Wkleić i zaznaczyć
zagięcia na okręgu
26 gru 19:23
Bogdan:
Stwierdzenie dero2005: "natomiast, gdy pająk będzie musiał chodzić po tynku to najkrótsza
droga będzie niebieska" − nie jest prawdziwe. Istnieje inna droga, krótsza od niebieskiej.
26 gru 19:37
Eta:
26 gru 19:38
Trivial:
26 gru 19:41
Grześ: Ja wiem jak z tym pająkiem. Zrobie rysunek i coś pokaże

26 gru 20:01
Grześ:

Zielony odcinek to x, a niebieski odcinek to a−x. Juz zapiszę funkcję, opisującą długośc tej
drogi.
26 gru 20:04
Grześ: Dł. Czerwonej drogi wynosi:
S=
√a2+x2+
√(a−x)2+a2
Teraz tylko myślę, jak ustalić najmniejszą wartość tej funkcji, czyli:
f(x)=
√a2+x2+
√(a−x)2+a2 , gdzie a jest stałą.
Ma ktoś pomysł?
26 gru 20:06
Eta:

zad 3/ Na jaką najmniejszą liczbę części należy rozciąć daną na rys. figurę,
aby ułożyć z tych części kwadrat ?
Narysuj ten kwadrat po złożeniu z tych części.
26 gru 20:16
Grześ: Znaczy sie literówkę zrobiłem, funkcja ta ma postać:
f(x)=√14a2+x2+√(a−x)2+a2
26 gru 20:18
Grześ: | | a | |
na logikę x= |
| , tylko jak wykazać to obliczeniowo  Czy może niekoniecznie a/2   |
| | 2 | |
26 gru 20:19
Grześ: odświeżam, ma ktoś pomysł na policzenie minimalnej wartości tej funkcji
26 gru 20:30
Bogdan:
W zadaniu z pająkiem nie potrzeba obliczać minimalnej wartości żadnej funkcji, należy
obliczyć długość najkrótszej drogi między dwoma punktami.
26 gru 20:46
Grześ: nie wiem jak wyrazić tego minimum wart. Jedynie co moge zrobić, to program alpha policzył
minimum i wynosi ono dla x=0,3761a, czyli najkrótsza droga wynosi ok.:
S
min=1,79686a
Jakby ktos miał pomysł na jakiś normalny sposób wyliczeniowy, to ja z chęcią czekam
26 gru 20:46
Grześ: Ale Bogdan, masz jakieś uzasadnienie, gdzie dokładnie jest ta droga

Ja przyjąłem, że jest
gdzies punkt przecięcia oddalony o x.
26 gru 20:47
Bogdan:
Grześ − na razie wstrzymam się z podpowiedziami, nie chcę psuć zabawy Tobie i innym.
26 gru 21:00
26 gru 21:25
Grześ: Policzyłem Bogdan.
Najkrótsza droga wynosi:
Dobrze

26 gru 21:31
Bogdan:
Znam rozwiązanie

. Narysuj siatkę sześcianu i zaznacz na niej wskazane punkty,
zaznacz odcinek między tymi punktami, oblicz długość tego odcinka przyjmując długość
krawędzi sześcianu a.
26 gru 21:32
Godzio:

Moim zdaniem droga którą wskazał
Grześ jest najkrótsza, nie trzeba raczej uzasadniać że
tam jest
12a bo tylko wtedy droga jest najkrótsza
| √2 | | √5 | | √2 + √5 | |
| a + |
| a = |
| a |
| 2 | | 2 | | 2 | |
aczkolwiek mogę się mylić
26 gru 21:32
Grześ: Czyli akurat na ten pomysł wpadłem co Bogdan napisał. Czyli dobre obliczenia

26 gru 21:35
Bogdan:
Grześ − ok
26 gru 22:04
Eta:
Witam
26 gru 22:14
Grześ: Nie było mnie przez ten czas, sorki. Ale po napisaniu swojego postu wpadłem na taki fakt, że
można stworzyć dwie linie proste łączące te punkty w płaszczyźnie.
| | a | |
Jedna to przekątna prostokąta o wymiarach |
| na 2a , oraz prostokąta o wymiarach a na |
| | 2 | |
Wychodzą nad dwie odległości i wybieramy tą krótszą, czyli:
To jest poprawny tok rozumowania.

26 gru 22:47
Bogdan:

Długość odcinka oczywiście taka, jaka została podana przez
Etę
26 gru 22:57
Grześ: Tak, jest jeszcze drugi przypadek, który ja wcześniej podałem

26 gru 22:59
Eta:
26 gru 23:02
Bogdan:
| | √17 | |
Tutaj d = a |
| , zadanie jednak polega na znalezieniu najkrótszej drogi, najkrótsza |
| | 2 | |
| | √13 | |
droga ma długość d = a |
| |
| | 2 | |
26 gru 23:17
AS: Uwaga do zadania 2
Podział przy pomocy samej linijki (bez zaginania) nie jest możliwy.
Można tego dokonać przy pomocy samego cyrkla i zaginania.
27 gru 11:23
AS:
27 gru 13:39
Bogdan:
Uwaga do zadania 2.
Bez określenia proporcji odcinków, z których zbudowana jest figura, nie można rozwiązać
zadania. Proponuję
Eto narysować go na planszy z kratką (trochę roboty jest przy
kreśleniu kratki)
27 gru 15:50
Eta:

Witam
Bogdanie 
Teraz jest ok ?
27 gru 17:48
Bogdan:

Teraz
Eto jest ok. Podaję przykłady rozcięcia figury.
27 gru 21:36