ciag geometryczny
Olek: pewne urzadzenie w fabryce ulega szybkiemu zuzyciu i jego wartosc rynkowa jest rowna polowie
wartosci sprzed roku, oblicz cene nowego urzadzenia wiedzac, ze po 7 latach eksploatacji jest
warte 5 tys zlotych.
wyszlo mi 320000 ale w ksiazce jest 640000 mimo, ze jestem pewien, ze moj wynik jest
prawidlowy chcialbym zobaczyc jak zrobi to ktos inny
26 gru 16:44
Trivial:
a
0 −− wartość nowego urządzenia;
a
1 −− wartość po roku;
a
7 −− wartość po siedmiu latach.
a
7 = 5000;
a
7 = a
0*q
7
a
0 = a
7*q
−7 = 5000*2
7 = 5000*128 = 640000.
26 gru 16:50
Olek: aaaaa cholera! ja policzylem tak samo ale przyjalem za wartosc nowego urzadzenia a1

dzieki Trivial
26 gru 16:56
Trivial: Nie ma za co.

To się często myli.
26 gru 16:59