Logarytmy
esta:
Wiadomo, że log3x=1/4. Oblicz log39x8
26 gru 14:21
Eta:
log39x8= log332+log3x8= 2log33+8log3x=......
26 gru 14:27
Eta:
Obliczyłaś już? ........ czy jeszcze masz problem?
26 gru 14:51
Eta:
Jak widać:
esta opuszczając forum odrzekła ....."ni be, ni me, ni kukuryku"
26 gru 15:14
26 gru 15:32
esta: Taak, obliczyłam ; ) 0
26 gru 16:38
radek: Może mi ktoś wytłumaczyć ten przykład od esta ? Bo nie wiem skąd się wzięło to co zapisała eta.
11 mar 17:49
jikA:
loga(b * c) = logab * logac
logabn = n * logab
11 mar 17:52
jikA:
Oczywiście napisałem chochlika
loga(b * c) = logab + logac.
11 mar 17:53
radek: wzory to znam ale czemu akurat jest tak a nie inaczej
11 mar 17:57
radek: Doszedłem do 2+8*log3x i nie wiem co dalej
11 mar 18:01
jikA:
Myślałem właśnie że ich nie znasz skoro napisałeś że nie wiesz skąd to się wzięło.
| | 1 | |
Z treści zadania wiemy że log3(x) = |
| więc wyrażenie 2 + 8 * log3(x) wynosi ... |
| | 4 | |
11 mar 18:07
radek: Nie po prostu nie stosowaliśmy na lekcji w takich przykładach tych wzorów . Udało się zrobić
11 mar 18:09