Obliczanie extremum lokalnego, pochodna
Hateanalize: Obliczyć pochodną, zbadać monotoniczność i wyznaczyć extrema lokalne
f(x)=x43 + 4*x13
pochodna wychodzi mi :f'(x)= 43x13 +4*13x−23 = 43x13 +
43x−23
I nie wiem co dalej ....
Proszę o pomoc!
26 gru 11:50
Marcin W: porównaj pochodną do zera i okreś znak pochodnej w poszczególnych przedziałach tam gdzie
dodatni znak funkcja rośnie gdzie ujemny znak pochodnej funkcja maleje ekstrema to juz warunek
konieczny i wystarczjacy wykorzystaj
26 gru 12:26
Hateanalize: No właśnie problem w tym jak tą pochodną porównać do zera, tzn. nie wiem jak wyliczyć punkty
stacjonarne. Może coś da się wyłączyć przed nawias? Jeżeli pozamieniamy zgodnie co do
wykładników potęg to otrzmamy przeciez pierwiastek i ułamek z pierwiastkiem.
26 gru 12:49
Marcin W: Może tak ?
x=0 ⋁ x=−1
26 gru 14:36