Ciag aryt.
Michalina: Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 42, zaś suma
kwadratu wyrazu drugiego i kwadratu wyrazu trzeciego jest równa 185. Wyznacz pierwszy wyraz i
różnice tego ciągu.
26 gru 08:08
dero2005:
| ⎧ | a1+r + a1+3*r + a1+5*r = 42 | |
| ⎩ | (a1+r)2 + (a1+2*r)2 = 185 |
|
Po rozwiązaniu układu równań wychodzi, że
a
1 = 5 r = 3 ∨ a
1 = −27,4 r = 13,8
Wesołych ferii
26 gru 11:40
Inka: Wez mi napisz ten ukald rownan ok?
26 gru 13:34
Kołek:
Weź Ty się Inka do nauki
26 gru 13:46
Inka: Eejj kolek ja jestem humanistka zacieta, moze pogadamy po ang co
26 gru 13:56
dero2005:
3a1+9r = 42
(a1)2 + 2a1r + r2 + a12 + 4a1r + 4r2 = 185
a1 + 3r = 14
2a12 + 6a1r + 5r2−185 = 0
a1 = 14−3r
2(14−3r)2+6(14−3r)r+5r2−185 = 0
5r2−84r+207=0
Δ =2916
√Δ =54
r1 = 13,8
r2 = 3
a1(1) = − 27,4
a1(2) = 5
26 gru 17:49
Gustlik: Ja bym zrobił tak:
3a1+9r = 42 /:3
a1 + 3r = 14
stąd a4=14
a22+a32=185
(a4−2r)2+(a4−r)2=185
(14−2r)2+(14−r)2=185
196−56r+4r2+196−28r+r2−185=0
5r2−84r+207=0
Δ=(−84)2−4*5*207=2916
√Δ=54
r1=... oblicz
r2... oblicz
Potem a1=a4−3r=14−3r=... − będą dwa cuiągi.
26 gru 19:00
Paulisia: dziekuje sloneczka !
26 gru 20:32