matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
Rita:
Rozwiaz rownanie x+6/ x−2 = 2x+4/ x−2
Wyszlo Mi x= 2 ok?
26 gru 08:03
R.W.16l:
A wygląda by pasowało? Dziedzine ustaliłaś? x∊R/{2}
x+6
2x+4
−
=0
x−2
x−2
−(x−2)
=0
x−2
−1=0 sprzeczne, ale to widać na 1. rzut oka
26 gru 09:37