Działania na pierwiastkach.
Daniello : Otóż mam wątpliwości co do tych zadań:
√|2√5−6|*√2√5+6
√(1−√2)2
Co do pierwszego myślałem o wzorze skróconego mnożenia i nie wiem jak to teraz jest, czy przy
tym mnożeniu pierwiastków znak pierwiastkowania znika.
A co do drugiego to wynik wynosi(tak podano) 1−√2 i nie wiem czy znak potęgowania w tym
wypadku nie odpowiada za znikniecie znaku pierwiastkowania.
26 gru 03:01
leshek: Według mnie pierwiastki znikną i zostaną wyrażenia w modułach tam, gdzie wynik jest ujemny, a
gdzie jest dodatni możesz też walnąć dla reguły, choć nie są potrzebne.
Inaczej: pierwiastek "x" stopnia z wyrażenia podniesionego do "x" potęgi to moduł.
Wynik do drugiego przykładu jest niepoprawny.
26 gru 14:06
Eta:
zad1/
po pierwsze: |2√5−6|= −2√5+6= 6−2√5
√6−2√5*√6+2√5= √(6−2√5)*( 6+2√5)= √36−20= √16= 4
26 gru 16:18
Daniello : Bardzo dziękuje za pomoc.
26 gru 18:48