Równania wielomianowe
Kasia: Zadanie od Andrzeja Kiełbasy

Rozwiąż równanie wiedząc, że liczba a jest jednym z jego rozwiązań
| | 1 | |
4x3 − 49x2 + 60x − 12 = 0 , a = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
Jeżeli wam się nie chce rozwiązywać to napiszcie tylko czy |
| zalicza się do rozwiązania |
| | 4 | |
według mnie tak na pewno, a w odpowiedziach Andrzej tego nie uwzględnił, ale skoro on podobno
nigdy się nie myli dlatego wolałam was zapytać
26 gru 01:05
Godzio:
Moim zdaniem powinni w poleceniu napisać coś takiego "Znajdź pozostałe rozwiązania"
26 gru 01:07
Puch: Skoro wiemy, że a jest rozwiązaniem, to trzeba z tego korzystać!

Podzielimy wielomian przez rozwiązanie Andrzeja Kiełbasy:
4 −49 60 −12
1/4 1 −12 12
4 −48 48 0
| | 1 | |
(x − |
| )(4x2 − 48x + 48) = 0. |
| | 4 | |
Dalej zadanie staje się trywialne.
26 gru 01:10
Kasia: Ja wiem jak rozwiązać to zadanie

Chodzi mi o to dlaczego andrzej w odpowiedziach nie
uwzględnił −0.25 skoro nalezy do rozwiązania. W zadaniu zadaniu były 3 przykłady w poprzednich
uwzględnił a a tutaj nie napisał
26 gru 01:30
Trivial: Bo rzekł Andrzej Kiełbasa: "Nigdy więcej nie postanie noga tego rozwiązania w moich
odpowiedziach! Bo są one święte!".
26 gru 01:36
Kasia: możliwe bo to akurat był podpunkt c
26 gru 01:37
Eta:
świetne ....
26 gru 01:37
Kasia: skoro jester Trivial to mam prośbę do ciebie znalazł byś mi pierwiastek

takiego równania
3x
3 + x
2 + 4x − 4 = 0
26 gru 01:38
26 gru 01:41
Godzio:
3x3 − 2x2 + 3x2 − 2x + 6x − 4 = 0
x2(3x − 2) + x(3x − 2) + 2(3x − 2) = 0
(3x − 2)(x2 + x + 2) = 0
26 gru 01:42
Kasia: jak ty takie coś odgadujesz

?
26 gru 01:43
Godzio:
tajemnica zawodowa
26 gru 01:44
Kasia: napisz prosze jak tak szybko na to wpadłeś
26 gru 01:45
Eta:
Godzio jest
mistrzem ( no prawie)

.... nie zapominaj o tym
Kasiu
26 gru 01:46
Godzio:
za dużo możliwości nie ma
| | 1 | | 2 | | 4 | |
albo ±1,2,3,4, |
| , |
| , |
| tyle, skoro jest 3 na początku to nie ma możliwości |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
żeby nie było ułamka więc nie trudno sprawdzić że |
| będzie rozwiązaniem |
| | 3 | |
26 gru 01:48
Godzio:
Naczy możliwość jest ale jak jest równanie tego typu to zazwyczaj jest jakiś ułamek
26 gru 01:49
Trivial: Godzio czituje, zna twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
26 gru 01:49
Kasia: nie wiedziałam że na przód też się patrzy
26 gru 01:49
hh:
ΩββΔhh
9 lis 09:53
Jemioł Official: jp arenagamer
9 lut 12:28
cd projekt: cyberpunk master level
9 lut 13:09