tangens
Michalina: tanges kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy ostroslupa prawidlowego
czworokatnego jest rowny 2/3 . Oblicz tangens nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny
podstawy tego ostroslupa.
25 gru 22:17
dero2005:
2ha = tgα =
23 → a = 3h
d = a
√2 = 3h
√2
tgβ =
2hd =
2h3h√2 =
√23
25 gru 22:36
Bogdan:
W ostrosłupie prawidłowym n−kątnym:
α − miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy,
β − miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
| | π | | tgβ | |
Można skorzystać z mało znanej zależności: cos |
| = |
| . |
| | n | | tgα | |
W tym zadaniu:
| | π | | tgβ | | √2 | | 2 | | √2 | |
cos |
| = |
| ⇒ tgβ = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | | | 2 | | 3 | | 3 | |
25 gru 23:47
Eta:
25 gru 23:49
Inka: Wybiore sposob Dero

Bogdan jakbym wziela twoj to by sie Pani prof. zdziwiala skad umiem twoj
sposob
26 gru 08:00