Tu nie tylko nie ma czarnej magii, ale nie ma żadnej magii. Zadanie jest z poziomu szkoły
podstawowej.
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
PABP + PCDP = | *a*(b − x) + | *a*x = | ab − | ax + | *a*x = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
= | ab | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
PDAP + PBCP = | *b*(a − y) + | *b*y = | ab − | by + | *b*y = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
= | ab | |
| 2 |
Teza:
PΔADP + PΔBPC = PΔAPB + PΔDPC
Dowód:
Zauważmy, że:
h1 + h2 = b;
h3 + h4 = a.
Teraz:
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
PΔADP + PΔBPC = | ah2 + | ah1 = | a(h1 + h2) = | ab | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
PΔAPB + PΔDPC = | bh3 + | bh4 = | b(h3 + h4) = | ab | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | ||
ab = | ab ⇒ PΔADP + PΔBPC = PΔAPB + PΔDPC CND. | ||
| 2 | 2 |





wiecie co swieta robia z czlowiekem hehe