Liczba calkowita
Paula: Wykaz ze liczba a= √4 loga25 jest liczba calkowita.
25 gru 21:48
Godzio:
Zapisz to tak jak powinno być
25 gru 21:56
Inka: wiec tak... pod pierwiatkiem to ma byc wszystko 4 na gorze loga25
25 gru 22:00
Inka: boo kurde tu inaczej nie moge tego zapisac haha
25 gru 22:01
Inka: aa nie..czekaj
25 gru 22:04
Inka: a= √ nad 4 loga2 5
25 gru 22:06
Godzio:
Dam kilka propozycji tego co ma być po pierwiastkiem
4loga25
4loga25
4{loga25
4loga25
4loga25
coś z tego ?
25 gru 22:06
Pauliska: propozycja nr 3
25 gru 22:09
Pauliska: nie nie propozycja ostatnia!
25 gru 22:09
Pauliska: po tym dzisejszym switowaniu jestem taka rozkojarzona
25 gru 22:10
Pauliska: a= √ nad 4 loga2 5
25 gru 22:11
Pauliska: a= {4 loga2 5
25 gru 22:13
Pauliska: oo tak i to pod pierwiastkiem . Przepraszam Cie za to zamieszanie.
25 gru 22:14
Godzio:
to "a" jest do kwadratu ?
może napisz to słownie
pierwiastek z czterech do potęgi logarytm o podstawie ..... z ....
25 gru 22:15
Michalina: nie a nie jest do kwadratu
25 gru 22:17
Puch: a =
√4loga25 /
2
a
2 = 4
loga25
a
2 = 2
10loga2 / log
2
2log
2a = 10log
a2
log
2a = 5log
a2
1 = 5(log
a2)
2
a
15 = 2/
5
a = 32
25 gru 22:18
Michalina: logarytm o podstawie 2 z 5
25 gru 22:18
Godzio:
heh, czyli opcja 1 była dobra
25 gru 22:18
Michalina: tyle ze ta 5 do nie jest potega logarytmu.
25 gru 22:18
Michalina: haha
25 gru 22:19
Michalina: aa bo wiesz co moze zle jest skserowane..sprawdz jak by 5 nie byla potego ok?
25 gru 22:19
Puch: hm. Zamieszanie
25 gru 22:19
Michalina: ii to jakie

zaraz zwarjuje
25 gru 22:20
Puch: OK. Może jest źle skserowane. Więc piszemy komentarz:
Rozwiązanie jest trywialne, mimo że tego nie widać. CND.
25 gru 22:21
Puch: O zgubiłem kwadrat.
25 gru 22:22
Michalina: widze ze nie dojdziemy...
25 gru 22:24
Michalina: a= {4 loga2 5 i to wszytsko pod pierwiatkiem.
25 gru 22:26
Puch: W takim razie przyznaję, jest to bez sensu (chyba, że a2 to jakaś stała albo coś).
25 gru 22:29
Michalina: czyli dobrze by bylo jakby 5 bylo potega tak?
25 gru 22:29
Michalina: tego "a" nie ma pod tym pierwiastkiem! chcialm zapisac zeby bylo pod log 2
25 gru 22:31
Godzio:
4log25 = 22log25 = 2log225 = 25
a = √25 = 5 c.n.d.
25 gru 22:35
Michalina: jest liczba calkowita

dziekuje w koncu doszlismy z zapisem
26 gru 07:47