funkcje
Skizzo: wyznacz zbior wartosci f(x) = 5xx2 − 1
25 gru 20:56
konrad509: x2−1≠0
(x−1)(x+1)≠0
x≠1
x≠−1
D=R\{−1,1}
25 gru 21:00
konrad509: Sorry, myślałem że chodzi o dziedzinę. Ślepy jestem...
25 gru 21:01
Skizzo: umie to ktos rozwiazac
26 gru 13:25
R.W!.6l: | | a | |
funkcja harmoniczna ma to do siebie, że jej zbiorem wartosci jest R−{ |
| } |
| | c | |
a=5
c=... i tu jest problem, bo nie wiem co jest c
26 gru 13:51
R.W!.6l: bo to kwadratowa... gdyby to była normalna (x
2 to x), o której się uczylem, to byłoby c=1
czyli to nie jest harmoniczna

26 gru 13:52
Godzio:
Funkcja osiąga każdą wartość prócz 0

ZW = R − { 0 }
26 gru 14:17
Marcin W: dlaczego bez zera ?
26 gru 15:34
Tomek.Noah: poprawka to nie jest funkcjaj harmoniczna tylko homograficzna
26 gru 15:59
Trivial: | | 5x | |
Rozłóżmy sobie naszą funkcję f(x) = |
| na coś prostszego. |
| | x2 − 1 | |
| 5x | | A | | B | |
| = |
| + |
| / *(x2 − 1) |
| x2 − 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
5x = A(x + 1) + B(x − 1)
5x = Ax + A + Bx − B
5x = (A + B)x + (A − B)
Wielomiany są sobie równe, gdy odpowiednie współczynniki są sobie równe.
| | 5 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | x − 1 | | x + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
Zauważmy teraz, że obie funkcje |
| i |
| są: |
| | x − 1 | | x + 1 | |
1. Ujemne w (−
∞, −1).
2. Dodatnie w (1, +
∞).
A więc ich suma w tych przedziałach również będzie ujemna/dodatnia.
Więc nasza funkcja f(x) już przyjmuje wszystkie wartości oprócz zera.
Pozostaje tylko radośnie zauważyć, że f(0) = 0, a więc:
ZW
f = R.
26 gru 16:37
Skizzo: ok a skad wzielismy sobie te A i B
nie lubie takich zadan gdzie musimy sobie cos tak wlasnie dopisac
29 gru 17:14
Jack:
...harmoniczna... a już się przeraziłem że ktoś na tym forum z palcem w nosie rozwiązuje
zadania z r.rózniczkowych cząstkowych i tłumaczy je z taką swobodą
29 gru 17:17