Jak udowodnić, że równanie x^3-x+1=0 ma jedno rozwiązanie mniejsze od -1 ?
ijac: Jak udowodnić, że równanie x3−x+1=0 ma jedno rozwiązanie mniejsze od −1 ?
25 gru 19:14
ijac: up
25 gru 19:47
Grześ:
policz wartośc dla 0 oraz −1
25 gru 20:10
Puch: Może poszukać wymiernych pierwiastków wielomianu, a potem zobaczymy.
25 gru 20:13
Grześ: brak wymiernych pierwiastków

25 gru 20:14
Grześ: tylko niewymierne są jakieś

25 gru 20:14
Grześ: masz:
W(x)=x3−x+1
Policz W(−1) oraz W(0)
25 gru 20:15
Puch: Co z tego że wychodzi 1? ;s
25 gru 20:16
Grześ: to znaczy, że pomiezy −1 a 0 znajduje sie pierwiastek tego równania


Chociaż jeden
25 gru 20:18
Puch: Trzeba dowieść, że pierwiastek jest mniejszy od −1, także chyba go nie będzie w (−1, 0).
25 gru 20:20
Grześ: aj, źle spojrzałem, kurde

25 gru 20:21
ijac: no właśnie, też sam się zakręciłem

nie mam w ogóle pomysłu
25 gru 20:22
Puch: Zapiszmy to może tak:
x(x
2 − 1) = −1
Podzielmy przez niezerowy x.
Czyli:
x(x − 1) ≥ 0
25 gru 20:22
Puch: Czy to do czegoś prowadzi?
25 gru 20:25
25 gru 20:26
Zenek:
x3 − x + 1 = 0 ⇔x(x−1)(x+1) = −1 ⇔ x3−x = −1
Jeżeli iloczyn trzech liczb ma być liczbą ujemną to
a)wszystkie te liczby muszą być ujemne[x<−1]
b)jedna z tych liczb musi być ujemna [ x ∊(0;1) ],ale wtedy x3 −x ∉ C;x3−x ∊ (−1;0) ≠ −1
Reasumując,jeżeli powyższe równanie posiada rozwiązanie(stwierdzenie owego faktu
pozostawiam autorowi zadania) to musi być ono mniejsze niż −1
25 gru 20:43
Bogdan:

x
3 − x + 1 = 0
x
3 = x − 1
Naszkicujmy na jednym układzie współrzędnych wykresy: y = x
3 i y = x − 1
Widzimy, że linie przecinają się w punkcie x < −1.
25 gru 20:45
Puch: Jak widać, rozwiązanie było trywialne.
25 gru 20:45