Ciąg geometryczny
Kasia: Jak obliczyć n−ty wyraz ciągu geometrycznego znając znając a1 = 5 q= 5 i ten n−ty wyraz czyli
np 625
podstawiam do wzoru 625 = 5 * 5n−1 i jak wyliczyć to n ?
25 gru 15:27
Bogdan:
n − 1 = 624
25 gru 15:42
Gustlik: 625=51+n−1
625=5n
54=5n
n=4
25 gru 15:52
Bogdan:
No tak, 625 to nie n, ale a
n. Mama mi mówiła, że świąteczna praca w g ... się obraca

i miała rację.
25 gru 16:01
Kasia: Wow Bogdan się pomylił can't belive mam screena
25 gru 16:12
Kasia: a jak by np zamiast a1 =5 było a1 = 4 to co

?
25 gru 16:13
Kasia: jakby*
25 gru 16:14
Bogdan:
Nie pomyliłem się, to Ty Kasiu użyłaś nieścisłego sformułowania.
Cytuję Twoje słowa: "Jak obliczyć n−ty wyraz ciągu geometrycznego znając znając
a1 = 5 q= 5 i ten n−ty wyraz czyli np 625".
Z tego tekstu wynika, że n = 625, wobec tego n−1 = 624 i takiej wskazówkę podałem.
Należało zredagować pytanie np. tak: Jak obliczyć wartość n−tego wyrazu ciągu
geometrycznego znając a1 = 5 i q = 5 i ten an−ty wyraz czyli np. a625 ?
Matematyka i nie tylko, wymaga precyzji w formułowaniu zdań.
25 gru 16:37
Bogdan:
..." i taką wskazówkę podałem" ...
25 gru 16:42
Kasia: Przepraszam
25 gru 16:42
Bogdan:
25 gru 16:44