Równanie wymierne
Cavendish: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu równania:
3 * 16x + 2 * 81x = 5 * 36x
Z góry dziękuję
25 gru 15:23
Bogdan:
Można tak zacząć:
3*16x + 2*81x = 5*36x ⇒ 3*24x + 2*34x − 3*22x*22x − 2*22x*22x = 0
(32x − 22x)(2*32x − 3*22x) = 0
Spróbuj dokończyć.
25 gru 17:34
AS: Można i tak
3*16
x + 2*81
x = 5*36
x |:36
x
| | 16 | | 81 | |
3*( |
| )x + 2*( |
| )x = 5 |
| | 36 | | 36 | |
| | 4 | | 9 | |
3*( |
| )x + 2*( |
| )x = 5 |
| | 9 | | 4 | |
| | 4 | | 9 | | 1 | |
Podstawiam: ( |
| )x = t wtedy ( |
| )x = |
| |
| | 9 | | 4 | | t | |
Otrzymuję równanie kwadratowe
3*t + 2/t = 5 czyli 3*t
2 − 5*t + 2 = 0
25 gru 17:52
Bogdan:
Kontynuuję rozpoczęte przeze mnie rozwiązanie:
| | 3 | |
32x = 22x / : 22x ⇒ ( |
| )2x = 1 ⇒ 2x = 0 ⇒ x = 0 |
| | 2 | |
lub
| | 2 | | 2 | | 1 | |
2 * 32x = 3 * 22x ⇒ ( |
| )2x = |
| ⇒ 2x = 1 ⇒ x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
25 gru 18:12