Zadanie optymalizacyjne - f. kwadratowa
monika: Dwa wielokąty mają razem 18 kątów i 58 przekątnych. Co to za wielokąty ?
24 gru 15:53
konrad509: x+y=18
x(x−3)/2+y(y−3)/2=58
Rozwiązać układ równań :0
24 gru 16:12
monika: a dlaczego tam jest x(x−3) i y(y−3) ?
24 gru 16:32
konrad509: To jest ze wzoru na liczbę przekątnych w n−kącie p=n(n−3)/2.
24 gru 16:40
monika: no to wyjdzie mi liczba przekątnych w każdym z dwóch wielokątów.
A jak mam stwierdzić jakie to są konkretnie wielokaty ?
24 gru 16:47
konrad509: Nie. Wyjdzie Ci x i y czyli to 'n' z oryginalnego wzoru i to będą liczby boków (kątów; liczba
boków i kątów jest taka sama) w wielokątach.
24 gru 16:52
monika: a dana ze jest 18 katow nie jest wykorzystana ?
25 gru 10:34