Granica
konrad509:
lim 2n/(nln n)
n→∞
24 gru 15:16
adrian: Chyba wyjdzie 0 bo nln n to da nam n, czyli bedzie 2n/n czyli ulamek dazy do 0.
24 gru 16:44
Tomek.Noah: chyba do +∞
24 gru 16:49
Jack:
2
10=1024
10
ln 10≈10
2,3≈200
2
20=1 048 576
20
ln 20≈20
3≈8000
Stąd wydaje mi się, że to będzie jednak +
∞.
Próbowałem to policzyć regułą d'Hospitala ale cięzko szło... Może jakoś ze wzoru Stirlinga −
cięzko mi powiedzieć
24 gru 17:21
Puch: Można przecież lopitalem.
| 2n | | 2n | | 2n*ln2 | |
| = |
| =H= |
| → ∞, gdy n → ∞ |
| nln n | | n | | 1 | |
24 gru 19:41
Puch: Albo nie, przecież n
ln n to nie jest n.
24 gru 20:01