trygonometria nierównosć
Chvdy: cos2 (x−π/3) < 3/4
24 gru 15:11
Chvdy: oczywiscie poproszę o rozwiazanie krok po kroku bo już sie w tym zgubiłem
24 gru 15:15
Godzio:
| | π | | 3 | | π | |
cos2(x − |
| ) < |
| ⇒ 4cos2(x − |
| ) − 3 < 0 |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
| | π | |
2(2cos2(x − |
| ) − 1) − 1 < 0 |
| | 3 | |
| | 2 | | π | | 2 | | π | |
2x − |
| π = |
| + 2kπ lub 2x − |
| π = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ lub x = |
| + kπ |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | 3π | |
x ∊ ( |
| + kπ , |
| + kπ) |
| | 6 | | 2 | |
25 gru 02:05
Chvdy: Zrobiłem przed chwila i wyszło mi troszkę inaczej. Zobacz:
cos
2 (x−
π3) <
34
−
√32<cos (x−
π3) <
√32
przypadek 1
−
√32<cos (x−
π3)
−
5π6 < cos (x−
π3) lub
5π6 < cos (x−
π3)
x> −
5π6 +
2π6 +2kπ lub x>
5π6 +
2π6 +2kπ
x> −
3π6 +2kπ lub x>
7π6 +2kπ
x> −
π2 +2kπ
Przypadek 2
cos (x−
π3) <
√32
x−
π3 <
π6 +2kπ lub x−
π3 < −
π6 +2kπ
x<
π2 +2kπ lub x <
π6 +2kπ
odpowiedź: x∊ (−π/2 +2kπ; π/6 +2kπ) lub (π/2 +2kπ; 7π/6 +2kπ)
tak dobrze
25 gru 14:52
Godzio:
Rozwiązując taką nierówność:
| | π | | √3 | |
cos(x − |
| ) < |
| nie można zapisać: |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | π | |
x − |
| < |
| + 2kπ −− nie zawsze musi się to zgadzać |
| | 3 | | 6 | |
Odpowiedź jest ok, aczkolwiek można to skrócić do rozwiązania takiego jakie podałem
25 gru 15:06
Chvdy: no ok . Czyli jest dobrze? bo w sumie jakby narysowac taki wykres(bez potęgi już) i go
przesunąć to wtedy wyjda fajne przedziały.

bo jeśli trafiło by mi sie cos podobnego na
maturze to muszę wiedzieć

a jeszcze mam pytanie gdzie w tym Twoim rozwiazaniu znikła jedna
−1 i jeżeli usunąłeś kwadrat to wtedy wszystko powieksza sie o kolejny przypadek bo bedziemy
mieli modół nałozony na tego cos. tak?
25 gru 15:19
Godzio:
U mnie 2 zniknął bo skorzystałem ze wzoru: 2cos2x − 1 = cos2x
25 gru 15:22
Godzio:
Korzystając z tego wzoru (lub jego zamiennika 2cos
2x − 1 = 1 − 2sin
2x) można łatwo pominąć
dużą ilość rozwiązań, u Ciebie wyszły 2 rozwiązania a u mnie tylko 1
25 gru 15:24
Chvdy: ok już rozumiem. bo chciałem to robic metodą "tradycyjną" bez wzorów bo z nich korzystam przy
bardzij skomplikowanych ale widzę że dużo zauważyłeś super. dzieki wielkie . ciekawi mnie
tylko jakby to egzaminatorzy ocenili.

a mógłbys mi wytłumaczyć jedna rzecz otóż gdy mam
takie przypadki gdzie sin,cos,tg,cteg jakijś wartosci jesr równy większy mnijszy itd. od
liczby ujemnej to wygląda to tak:
np. sin(x)< −1/2 czyli sin(x)< −π/6 i π−(−π/6) czyli nie ma zadnej zmiany
cos(x)<−1/2 czyli cos(x)< −5π/6 i 5π/6 czyli jest zmiana
tg(x)<−1 czyli tg(x)< 3π/4 czyli jest zmiana
ctg(x)<−1 czyli ctg(x)<3π/4 czyli jest zmina
czy w każdym tego typu przypadku tak bedą zachodzić tak zmiany? poza sinusem gdzie zmiany nie
ma
25 gru 15:38
Chvdy: Isin(x)Isinx≤1/2 w przedziale <o;2π)
rozpisałem to na 2 przypadki −1/2≤sin2x≤1/2
−√2/2≤sinx lub √2/2≥sinx
−π/4+2kπ≤x lub x≤π/4+2kπ
5/4π≤x lub x≤3π/4
sin2x≤1/2
−√2/2 ≤sinx≤√2/2 i wyjdzie to samo więc ostatecznie x∊<0;π/4>lub <3π/4;5π/4> lub
<7π/4;2π)
25 gru 15:59
Chvdy: to też takie zadanko i nie jestem pewien czy dobrze
25 gru 16:00
Godzio:
ja Ci powiem znów, wole tak:
1
o sinx ∊ <0,π> ∪ {2π}
| | 1 | |
sin2x ≤ |
| /*2 / − 2sin2x |
| | 2 | |
0 ≤ 1 − 2sin
2x
| | π | |
0 ≤ cos2x ⇒ x ∊ <0, |
| > ∪ {2π} |
| | 4 | |
2
o sinx ∊ (π,2π)
1 − 2sin
2x ≤ 2
cos2x ≤ 2 ⇒ x ∊ (π,2π)
| | π | |
Odp: <0, |
| > ∪ (π,2π) ∪ {2π} − trochę inne rozwiązanie mi wyszło niż u Ciebie, zaraz |
| | 4 | |
sprawdzę jeszcze
25 gru 18:31
Godzio:
| | π | |
Nie widzę błędu, odpowiedź można zapisać: <0, |
| > ∪ (π,2π> |
| | 4 | |
25 gru 18:39
Chvdy: w drugim przypadku ten x∊(π,2π) bo π z dziedziny a 2π bo cos2x ≤ 2 ⇒ x≤ 2π (kąt 360)

i czy mógłbys odpowiedzieć mi na to pytanie dotyczące zmian w sin,cos,tg,ctg?
jak myślisz skad jest ta rozbieżność w naszych wynikach? wiem że Twoje są na pewno dobre ale
nie wiem czemu
25 gru 19:24
Godzio:
przy sinusie, tg i ctg, po prostu kąt jest ujemny a przy cosinusie rozwiązanie trzeba przesunąć
o π
np.
| | π | | π | |
x = π − |
| + 2kπ lub x = − (π − |
| ) + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
reszta jest normalnie
tgx = −1
ctgx = −1
| | π | | π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = π − (− |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
25 gru 19:30
Godzio:
Z tego co widzę, ty rozwiązujesz tak że po prostu opuszczasz sobie funkcję, a tak nie można
jak masz zwykła nierówność, najlepiej na boku rozwiązać sobie to samo tylko że jako równanie,
znajdziesz w ten sposób punkty przecięcia, a następnie naszkicować sobie od ręki wykres i
odczytać rozwiązanie, mając te punkty będzie to bardzo proste
25 gru 19:31
Godzio:
Wiesz co, moje rozwiązanie nie jest dokładnie poprawnie zaraz poprawie, w Twoim jest mały błąd
chyba
25 gru 19:35
Bogdan:
| | π | | 3 | |
cos2(x − |
| ) − |
| < 0, |
| | 3 | | 4 | |
| | π | | √3 | | π | | √3 | |
[cos(x − |
| ) + |
| ] [cos(x − |
| ) − |
| ] < 0, |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | π | |
na rysunku t = x − |
| (w zasadzie nie ma potrzeby stosować podstawienia, |
| | 3 | |
wprowadziłem je ze względu na pewną trudność tworzenia napisów z nawiasami na rysunku).
| | √3 | | π | | √3 | |
− |
| < cos(x − |
| ) < |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
Po naszkicowaniu wykresów funkcji:
| | π | | √3 | | √3 | |
y = cos(x − |
| ) oraz prostych y = − |
| i y = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
dla ustalenia przedziałów spełniających nierówność, rozwiązujemy równania:
| | π | | √3 | | π | | √3 | |
cos(x − |
| ) = − |
| oraz cos(x − |
| ) = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
(1) cos(x − |
| ) = −cos |
| oraz (2) cos(x − |
| ) = cos |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
(1) cos(x − |
| ) = cos |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | π | | 5π | | π | | 5π | |
(1) x − |
| = |
| + k*2π lub x − |
| = − |
| + k*2π |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
oraz
| | π | | π | | π | | π | |
(2) x − |
| = |
| + k*2π lub x − |
| = − |
| + k*2π |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
Stąd:
| | 7 | | 1 | |
(1) x = |
| π + k*2π lub x = − |
| π + k*2π |
| | 6 | | 2 | |
oraz
| | 1 | | 1 | |
(2) x = |
| π + k*2π lub x = |
| π + k*2π |
| | 2 | | 6 | |
Ostatecznie rozwiązaniem nierówności jest:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
x∊(− |
| π + k*2π, |
| π + k*2π)∪( |
| π + k*2π, |
| π + k*2π) |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
25 gru 19:37
Chvdy: czyli jeśli pojawią mi sie w zadaniu 2(albo wiecej) funkcje np ten IsinusxI* sinusx albo jakis
do kwadratu(bo wtedy też są 2 bo się mnoży

) to polecasz/karzesz

kombinować z wzorami?
bo to dla mnie ważne bo nie mam kogos kto by mnie nakierował. jesli tak jest to wtedy takie
proste będe rozwiazywać normalnie a składające sie z kilku funkcji albo ewidentnie na wzór
skorzystam z wzorów.
25 gru 19:39
Chvdy: ja juz sam nie wiem jak to ma byc jestem pewnien że rozwiązanie Godzia w zadaniu z sinusem jest
dobrze( tak jest w odpowiedziach w ksiazce) ale nie mam pojęcia skad te rozbierzności w
naszych rozwiązaniach
25 gru 19:43
Godzio:
Wzory nie są konieczne, ale upraszczają dosyć rozwiązanie
dla ćwiczeń, postaraj się:
| | x | | x | | 5 | |
sin4 |
| + cos4 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 8 | |
| | 4x | | 1 | |
sprowadzić do postaci cos |
| = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
25 gru 19:44
Godzio:
Jak zrobisz to Ci później sprawdzę, teraz lecę i będę wieczorem
25 gru 19:45
Chvdy: a według np. tego
1577 dla ctg też zmieniamy. więc jak to ma byc wkońcu?
25 gru 19:48
Chvdy: wyszło mi tylko że sin4x/3 = −1/2 najpierw rozbiłem te 4 potęgi na sin
2*sin
2 a później
jednynka trygonometryczna 2 użycia(zeby rozbić) póxnij połaczyłem jedynką sin
2 i cos
2
przeniosłem na druga strone i już miałem wtedy po prawej −1/2 a po lewej −2cos
2 x/3*sin
2
x/3= − 1/2 nie wiem jak zrobic żeby był ten cosinus.
25 gru 20:20
Godzio:
co do tego ctg co wysłałaś tam
Jakub przesunął rozwiązanie o 180
o, to akurat nie jest
konieczne bo
| | 2 | | π | |
x = |
| π + kπ = − |
| + kπ − po za tym tamto zadanie mówi o rozwiązaniu w przedziale w |
| | 3 | | 3 | |
którym nie zawierają się rozwiązania ujemne i dlatego tak jest
25 gru 21:00
Godzio:
| x | |
| = t dla sprawniejszego zapisu |
| 3 | |
| | 5 | |
(sin2t + cos2t)2 − 2sin2tcos2t = |
| |
| | 8 | |
| | 5 | |
1 − 2sin2tcos2t = |
| / * 2 |
| | 8 | |
sprawdź i poszukaj błędu
25 gru 21:05
Chvdy: ok masz racje z tymi zminami źle sobie popatrzyłem. czyli zminia sie tylko przy cosinusie.
wszysto teraz mi się ułożyło jak to rozpisałeś. strasznie dużo kombinowania było i dlatego sie
zgubiłem. patrzyłeś na rozwiązanie zadania przez Bogdana?
25 gru 21:19
Godzio:
Zerknąłem a co ?
25 gru 21:26
Chvdy: no i własnie ja juz sam nie wiem co i jak

bo to z sinusem 100% jest dobrze i według tego ten
spoób powinien pasowac do tego z cos. ale wychodza 2 różn rozwiązania niby kawałek jest
wspólny ale jednak jest pewna różnica
25 gru 21:29
Godzio:
A masz do tego odpowiedzi ?
25 gru 21:44
Chvdy: no własnie nie

i to jest najgorsze ze nawet nie mam jak sprawdzić jutro poszukam jakiegos
analogicznego z odpowiedzią i spróbuje rozwiązać na 2 sposoby z wzorów i i rozpisując
wszystko. i wtedy się dowiem co i jak
25 gru 21:49
Godzio:
Wiesz co, ja naniosę poprawkę do mojego rozwiązania bo widzę że zły przedział zrobiłem,
chciałem w pamięci i nie wyszło
| | π | | 7π | |
x ∊ ( |
| + kπ, |
| + kπ) |
| | 2 | | 6 | |
25 gru 21:54
Godzio:
sprawdź czy rozwiązania
Bogdana się nie pokryją może akurat

jak coś nie wyjdzie to
napisz to sobie to rozpisze i sprawdzę
25 gru 21:55
Chvdy: 
a narysuj sobie wykres cos(x−π/3) <3/4 ja tak zrobiłem . i wtedy zgdzały mi sie te moje
wyniki bo teraz masz tak jakby wziętą pod uwagę jedną część cosinusa.
25 gru 21:59
Godzio:
Te Twoje rozwiązania pokrywają się z moimi to już sprawdzałem
25 gru 22:00
Chvdy: bo ja rozwiązałem tak jak Bogdan
25 gru 22:01
Godzio:
Oba są dobrze, moje rozwiązanie pokrywa się z Twoim i Bogdana
25 gru 22:04
Chvdy: znaczy mam tak jak on . tylko Ty masz ten przedział x∊(π/2 +kπ; 7π/6 +kπ) i rózni nas brak
jednej częśc i to że ja mam 2kπ
25 gru 22:05
Godzio:
Moje rozwiązanie to
x∊(π/2 +kπ; 7π/6 +kπ)
Twoje:
x∊ (−π/2 +2kπ; π/6 +2kπ) lub (π/2 +2kπ; 7π/6 +2kπ)
i teraz ja przesuwam swoje:
(π/2 +kπ; 7π/6 +kπ) = (−π/2 + kπ, π/6 + kπ)
Więc oba są poprawnie jak widać, moje jest jedynie skrócone
25 gru 22:09
Chvdy: ok zgadza sie narysowałem wszystko jeszcze raz popatrzyłem na Twoje i moje i pokrywa sie. aż mi
ulżyło
25 gru 22:12
Chvdy: a masz jakieieś podobne zadania do tego z tym sinusem? bo musze to przećwiczyć

i załapać i
nabyc sprytu w stosowaniu wzorów kiedy tak a kiedy nie
25 gru 22:29
Godzio:
Wiesz co, wpisz sobie tutaj w "wyszukaj" hasło "trygonometria" na pewno coś znajdziesz
25 gru 22:34
Chvdy: a mam jeszcze 2 zadania.
tgx≥ctgx
narysowałem i wiadomo że π/4 jest dla tg i ctg 45 wiec będzie to ich punkt przeciecia
rozwiazanie to x∊<π/4 +kπ;π/2+kπ)
tak?
i drugie zadanie nie wiem czy sie zgubiłem w nim czy co ale jest takie − √2/2 < sin(3x−π/4)≤
√3/2
Przypadek 1 Przypadek 2
−√2/2<sin(3x−π/4) sin(3x−π/4)≤ √3/2
−π/4+2kπ<3x −π/4 lub 5π/4 +2kπ< 3x− π/4 3x−π/4 ≤ π/3 +2kπ lub 3x−π/4 ≤ 2π/3 +2kπ
2/3kπ<x 6π/12+2/3kπ<x x≤ 7π/36 +2/3kπ lub x≤ 11π/36 +2/3kπ
nie mam pojęcia czy do tego momentu jest dobrze i jak teraz wyznaczyc przedziały.
25 gru 23:04
Godzio:

| | π | | π | | π | | 5π | |
3x − |
| = − |
| + 2kπ lub 3x − |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 2 | | π | | 2 | |
x = |
| kπ lub x = |
| + |
| kπ |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | 2π | |
3x − |
| = |
| + 2kπ lub 3x − |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 7 | | 2 | | 11 | | 2 | |
x = |
| π + |
| kπ lub x = |
| π + |
| kπ |
| | 36 | | 3 | | 36 | | 3 | |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 11 | | 2 | | π | | 2 | |
x ∊ ( |
| kπ, |
| π + |
| kπ) ∪ ( |
| π + |
| kπ, |
| + |
| kπ) |
| | 3 | | 36 | | 3 | | 36 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Mam nadzieję że się nie pomyliłem
25 gru 23:23