matematykaszkolna.pl
Suma i iloczyn indeksowanej rodziny zbiorów i podłoga Bocian: Cześć mam mały problem z tymi zadaniami. Mógł by mi je ktoś wytłumaczyć Zad. 1 Wyznaczyć sumę i iloczyn indeksowanej rodziny zbiorów. An={x ∊R: |x|<n}, n ∊ N1 Zadanko nr 2 to Niech f:R \to [0,1) będzie dana wzorem f(x)=x−podłoga(x) Wyznaczyć a) f([0,1)) b) f−1({0}) c)f−1((0,1)) Sprawdzić czy przekształcenie jest 'suriekcją' oraz czy jest różnowartościowe. Dziękuje od razu za pomoc emotka
24 gru 10:04
Trivial: Zadanie 1. Jeśli dobrze rozumiem pojęcie indeksowanej rodziny zbiorów to: An = {x∊R: |x| < n}, n ∊ N1 |x| < n, czyli: x < n ⋁ x > − n x ∊ (−n, n) An = (−n, n) A1 = (−1, 1) A2 = (−2, 2) ... Suma wszystkich zbiorów, gdy n → wynosi: (−, +) Iloczyn wszystkich zbiorów, gdy n → wynosi: (−1, 1). Zadanie 2. Jeśli dobrze rozumiem te pojęcia, bo nie mieliśmy ich dokładnie omawianych, to... f: R → [0, 1) f(x) = x − p(x); p(x) −− podłoga x. a) Podłoga zwraca największa liczbę całkowitą mniejszą lub równą danej czyli: p(x) w przedziale [0, 1) zawsze jest równe 0. f: [0, 1) ∍ x → x ∊ [0, 1). Dalej nie wiem. emotka
26 gru 17:44
Bocian: Dzięki
5 sty 13:55