oblicz granicę
malaen: Obliczyć granicę:
x→1
23 gru 23:57
Godzio:
Skorzystaj z de l'hospitala
24 gru 00:12
malaen: czyli po prostu różniczkuje, ok dzięki!
24 gru 11:39
Grześ: ja mam ciekawszy sposób bez używania de'Hospitala. Ciekawi

24 gru 11:58
Godzio:
Dawoj

ja jestem ciekawy
24 gru 12:02
Grześ: no dobra, więc pisze swoje prostsze chyba rozwiązani

. Wystarczy rozszerzyć ułamke cały:
| 1−√x | | (1+√x)(2+√x+3) | |
| * |
| = |
| 2−√x+3 | | (1+√x)(2+√x+3) | |
| | (1−x)(2+√x+3) | | 2+√x+3 | |
= |
| = |
| |
| | (1−x)(1+√x) | | 1+√x | |
| | 2+√x+3 | | 2+2 | |
lim x→1 |
| = |
| = 2   |
| | 1+√x | | 2 | |
24 gru 12:03
24 gru 12:04
Godzio: Może być ale nie wiem czy to sposób mniej pracochłonny
24 gru 12:06
Grześ: wg mnie mniej pracochłonny, dwie linijki zajmuje, nie więcej

24 gru 12:09
25 gru 14:16