Aga 2: Aga 2: pomóżcie proszę nie mogę sobie poradzić: mam udowodnić,że jeżeli x,y,z są
liczbami
rzeczywistymi takimi,że x+y+z =1, to x*x + y*y + z*z ≥ 1/3
20 sty 14:41
Kappa:
Więc tak!
(x+y +z)2 = x2 +y2 +z2 +2xy +2xz +2zy ze wzoru!
ponieważ x+y +z =1 x*x +y*y +z*z = x2 +y2 +z2
ponieważ;
(**) wiemy że x2 +y2 +z2 ≥ xy +xz +yz
i z załozenia mamy;
(x +y +z)2= 1
(x +y +z )2 - 2(xy +xz +yz) = x2 +y2 +z2
czyli podstawiając do (**) otrzymamy
1 - 2(xy +xz +zy) ≥ xy +xz +zy po przeniesieniu na prawą stronę
1 ≥ 3(xy +xz +zy) / : 3
xy +xz + zy ≤ 1/3
uwzględniając (** ) mamy że;
x2 +y2 +z2 ≥ 1/3 c.b.d.o.
20 sty 15:55
Kappa: Aga!
(**) x
2 +y
2 +z
2 ≥ xy +xz +zy wiemy z twierdzenia!
bo
2( x
2 +y
2 +z
2 -xy - xz - zy) = [( x-y)
2 + ( x-z)
2 + (z -y)
2] ≥0
czyli po podniesieniu do kwadratu otrzymamy
2x
2 +2y
2 +2z
2 ≥ 2xy +2xz + 2yz / : 2
x
2 +y
2 +z
2 ≥ xy +xz +zy --- i z tego skorzystałam
w dalszym dowodzeniu!

może ktoś zna inny sposób?
20 sty 16:27