ciagi arytmetyczne
klemenstyna: Dlaczego te ciagi sa arytmetyczne?
∊bn= 4n+n2 przez n
∊dn= 6n2 + 12n przez n+2∊
W odpowiedziach jest, ze sa arytmetyczne, ale jak ja obliczam r, to nie wychodzi mi ''czysta''
liczba, tylko z n, moze nie tak obliczam? moglby ktos mi napisac jak to pokolei przebiega?
23 gru 19:26
Jack:
bn=4n+n2
dn=6n2+12n?
23 gru 20:06
klemenstyna: bn=4n + n2 podzielic przez n
dn= 6n2 +12n (to cale to licznik) podzielic przez n+2 (to jest mianownik)
23 gru 21:43
sushi_ gg6397228:
obok masz liste rozwin ja i zapisz w postaci ulamka z kreska
23 gru 21:48
Bizon: dn=6n(n+2)n+2
dn=6n .... d1=6 r=6
24 gru 00:45
Bizon: bn=n(n+4)n
bn=n+4 b1=5 r=1
24 gru 00:49