Pochodne funkcji złożonych. Extrema lokalne funkcji
StefanGR: Witam!
Mam problem z dwoma przykładem :
f(x)= x2(4−x2)3
Dziedzina= R
(POCHODNA) f'(x)=2x(4−x2)2 + x2*3(4−x2)2=2x(4−x2)2 + 3x2(4−x2)2= (4−x2)2*(2x+3x2)
Wyliczenie pkt stacjonarnych :
(4−x2)2*(2x+3x2)=0
(16−8x2+x4)(2x+3x2)=0
Dalej nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
23 gru 17:44
bart : podziel pierwszy nawias prze x−2
23 gru 17:48
bart : i pozniej jeszcze raz, ale znajdz pierwiastek
23 gru 17:49
bart : wystarczy ze podzielisz przez x−2 i cos zauwazysz
23 gru 17:52
bart : (x−2)(x+2)(x+2)(x−2)x(2+3x)=0
23 gru 17:54
StefanGR: Ok. Licząc tak jak ty wychodzą mi 4 punkty stacjonarne : x1= −2(Pierwiastek parzystokrotny) x2=
2
x3= 0 x4= −23 . Jest źle bo w odpowiedziach są tylko 3 punkty stacjonarne : x1= −1 x2=
0 i x3= 1. Pomoze kto?
23 gru 18:29
Bogdan:
Proponuję jeszcze raz wyznaczyć pierwszą pochodną
23 gru 18:51
StefanGR: Z tym jest największy problem, bo nie jestem pewien czy nawet ta pochodna którą wyliczyłem jest
w porządku. Rozumiem że trzeba wykorzystać 2 wzory : na pochodną złożoną i pochodną ilorazu.
23 gru 19:00
Bogdan:
Mówimy − pochodna funkcji złożonej, ponadto mamy tu pochodną iloczynu, nie ilorazu.
f(x) = x2*(4 − x2)3
f'(x) = 2x*(4 − x2)3 + x2*3(4 − x2)2*(−2x) = ...
23 gru 19:23
StefanGR: Dzięki Bogdan
Ok. Dopiero teraz do mnie dotarło że tam jest tak jakby podwójnie złożona funkcja. Wobec tego
licze dalej... :
(tzn. punkty stacjonarne)
2x*(4 − x2)3 + x2*3(4 − x2)2*(−2x) = 0
(4−x2)3(2x−6x3)=0
(4−x2)3(2x(1−3x2))=0
No i nie wiem znowu mi jakieś głupoty wychodzą typu √33
24 gru 12:36
amelia: a jak obliczyc extrema loklalne f(x)=(x2 − 15)* ex
3 wrz 20:38