Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Marlena: Rozwiąz równanie:
a) 2logx + log(6−x
2)= 0
| | 1 | |
b) log(x−5) − log2= |
| log(3x−20) |
| | 2 | |
| | 1 | | 4 | |
c) |
| + |
| = 3 |
| | 5 − logx | | 1 + logx | |
Błagam pomóżcie, nie wiem jak to zrobić.
23 gru 17:35
M4ciek:
a) Df:
1o x > 0 ⋀ 2o 6 − x2 > 0 ⇒ (√6 − x)(√6 + x) > 0 ⇒ x ∊ (−√6,√6)
1o ∩ 2o = x ∊(0,√6)
2logx + log(6−x2) = 0
logx2 + log(6−x2) = 0
logx2 + log(6−x2) = log1
logx2(6−x2) = log1
x2(6−x2) = 1
6x2 − x4 = 1
−x4 + 6x2 − 1 = 0
x2 = t , t ≥ 0
−t2 + 6t − 1 = 0
.... licz dalej
23 gru 18:20
M4ciek:
b) i c) analogicznie
W c) sprowadz do wspolnego mianownika po lewej stronie i wymnoz na krzyz

Nie zapominaj o wyznaczeniu Dziedziny.
23 gru 18:30