help me!!!
MrMorena: Wykaż,że rownanie x2 + 159996=800x ma dwa rozwiązania,których suma jest rowna 800
23 gru 16:59
Grześ: x2−800x+159996=0
Licz sobie x1,x2, zwykłe podstawianie do wzoru.
A potem wykonaj: x1+x2=....
23 gru 17:15
Bogdan:
a = 1, b = −800, c = 159996
Nie potrzeba obliczać x1, x2 aby wyznaczyć x1 + x2
Najpierw stwierdzamy, że Δ = 640000 − 4*159996 = 4(160000 − 159996) > 0
a więc równanie ma dwa różne rozwiązania.
Korzystając z wzorów Viete'a dla a = 1 mamy: x1 + x2 = −b
23 gru 18:49