Rozwiąż równanie i Nierównośc:
EDZIA: Rozwiąż równanie i n ierównośc:
a) √3 x2−3x=0
b) (x+1)2 ≥3x(1−x)−5x
23 gru 16:41
M4ciek:
a)
√3x
2 − 3x = 0
x(
√3x − 3) = 0
| | 3√3 | |
x = 0 v √3x − 3 = 0 ⇒ √3x = 3 ⇒ x = |
| |
| | 3 | |
b)
(x+1)
2 ≥ 3x(1 − x) − 5x
x
2 + 2x + 1 ≥ 3x − 3x
2 − 5x
4x
2 + 4x + 1 ≥ 0
(2x + 1)
2 ≥ 0
x ∊ R
23 gru 18:28
Bogdan:
a) √3x2 − 3x = 0 ⇒ √3x(x − √3) = 0 ⇒ x = 0 lub x = √3
W takich przypadkach wyłączamy przed nawias liczbę przy największej potędze oraz
zmienną z najmniejszym wykładnikiem.
23 gru 18:58