ównanie prostej prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez punkt P
ysiulec: Napisz równanie prostej prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez punkt P:
mam problem z podpunktem d)
y =
√2x −
√3, P(
√8, −2)
| | 1 | |
Prosta prostopadła to y = − |
| x + b
|
| | √2 | |
| | √2 | |
Dalej już sobie nie daje rady. W odp jest y = − |
| x
|
| | 2 | |
Czy moglby ktos pomoc?
23 gru 16:25
Święty: Po prostu do równania prostopadłej postawiasz za x=√8 i y=−2. W ten sposób wyliczysz b
23 gru 16:48
ysiulec: To wiem, ale jak wygląda całe działanie? Skąd to 2√2
23 gru 17:02
dero2005:
Prostopadła to taka , która ma a = −1√2 = −1√2*√2√2 = −√22
−2 = −1√2*√8 + b
−2 = −√4 +b
b = 0
23 gru 17:50
ysiulec: aaaa... już rozumiem

dzięki
23 gru 18:16