nierowność
agatta: mam pytanko czy rozwiazaniem nierówności
x2+5>0 jest
a=1 b=−1 c=5
Δ=b²−4ac
Δ=(−1)²−4*1*5
Δ=1−20
Δ=−19
23 gru 12:03
R.W!.6l: Popatrz na to tak
x2 jest zawsze dodatnie równe zero
x2+5 jest ZAWSZE większe od zera, czyli x należy do R
23 gru 12:10
agatta: to nie wiem o co chodzi
23 gru 12:13
R.W!.6l: a patrząc na Twój sposób rozumowania to
a=1
b=0
c=5
23 gru 12:16
R.W!.6l: −20, nie ma miejsc zerowych czyli zawsze nad osią OX, x∊R
23 gru 12:17
agatta: a czyli wystarczy z delty to wyliczyc i x1 i x2? tak
23 gru 13:23
Jack:
A kiedy z metody delty korzystamy? Wtedy, gdy Δ≥0. W innym przypadku nie istnieją x1, x2 i
oczywiście NIE liczymy ich.
Spójrz na rozumowanie R.W!.6l (23 gru 12:10).
23 gru 13:30
agatta: x2 −x+5>0
2x−x>−5
x>−5
czyli x∊(−5+∞) tak?
23 gru 13:35
Jack:
domyślam się, że "x2" ma oznaczać "x
2" a wtedy nie można sobie odejmować "x
2−x=x"

x
2−x−5>0
Metoda: delta i pierwiastki. A w odpowiedzi powinny wyjść przedziały.
23 gru 13:36
agatta: to nie wiem jak to zrobic
23 gru 13:38
23 gru 13:39
agatta: x
2−x−5>0
Δ= 1+20=21
tak

ale nie sie pierwiastko wyciagnąc

nie umiem tego
23 gru 13:47
agatta: czy to bd tak?
ze bd to 1 i −1?
23 gru 13:59
Jack:
przepaszam, nie zauważyłem że Twoja nierówność ma postać: x2−x+5>0. Teraz policz deltę.
23 gru 14:08
agatta: a dla czego tak ze x
2−x+5>0
jak w poleceniu mam zapisane x
2+5>0 to nie ma róznicy

no jak obliczyłam to tak (−1)
2−4*1*5
Δ=20−1
Δ=1 tak?
23 gru 14:14
agatta: sory tam miało być 19
23 gru 14:18
Marcin W: −19 jesli już
23 gru 14:43
agatta: i bd dobrze?
23 gru 14:59
23 gru 21:03
agatta: dobrze jest to x2+5>0
28 gru 12:29
Marcin: Mam pytanko, bo jestem skonczony z matematyki
Rozwiazaniem nierówności (x+2)mniejsze lub równe 0 jest
a) zbior liczb rzeczywistych
b) zbiór pusty
c) liczba(−2)
d)liczba(2)
POMOCY
7 sty 10:56
viola: x+6x+5=0
23 lis 18:53