matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg.
kamilox:
√
2
sinus kąta ostrego alfa jest o
większy od kosinusa tego kąta. oblicz cosα. doszłem
2
√
2
do tego że cosα=sinα−
ale nie wiem jak to uprościć. prosze o obliczenia
2
23 gru 11:41
Jack:
sinα = cosα +
√
2
/2 /
2
sin
2
α=cos
2
α +
√
2
cosα + 1/2 1−cos
2
α=cos
2
α+
√
2
cosα + 1/2 Teraz sobie poradzisz?
23 gru 13:18
Bizon:
sinα−cosα=
√
2
/2 −2sinαcosα+1=1/2 sin2α=1/2 ... i tak dalej
23 gru 13:18