matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ola
ola:
1.liczba x stanowi 80% liczby y. Jakim procentem liczby x jest liczba y?
22 gru 23:27
Godzio:
x = 80%y = 0,8y
y
y
* 100% =
* 100% = ...
x
0,8y
22 gru 23:53
U:
x = 80% * y zamieniamy procenty na ułamek:
80
x =
* y
100
skracamy przez 20:
4
x =
* y
5
mnożymy obie strony równania przez 5: 5x = 4y dzielimy obie strony przez 4
5
x = y
4
5
y =
x
4
zamieniamy na procenty:
5
y =
* 100% * x
4
skracamy przez 4 y = 5 * 20% * x y = 120% * x. Odpowiedź: Liczba y stanowi 120% liczby x.
22 gru 23:57
Godzio:
5
y =
* 100%x
4
y = 5 *
25
%x y = 125%x
23 gru 00:10
U:
oj tam
23 gru 00:26