Prawdopodobieństwo
Godzio:
Mam takie coś do sprawdzenia:
Z pojemnika w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste losujemy dwa razy po jednym
losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo że otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający.
Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Tak zrobiłem:
| | 3 | |
− losuje los przegrywający: P(A') = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
− ponownie losuje los przegrywający P(B') = |
| |
| | 2 | |
Chodzi mi czy dobrze zrobiłem i czy zapis jest poprawny
22 gru 23:13
U: Twój sposób jest dobry o ile wcześniej opisałeś co oznaczają poszczególne zdarzenia A, B...
Takie zadania chyba najłatwiej rozwiązuje się drzewkiem, bo nie ma zabawy w nadmierne
opisywanie zdarzeń.
W tym wypadku piszemy tylko:
A − losujemy co najmniej jeden los wygrywający.
Rysujemy takie oto drzewko:
http://i52.tinypic.com/313oo6x.png
Przy gałęziach wypisujemy prawdopodobieństwo zdarzenia.
Uwaga: przy drugim poziomie należy zauważyć, że liczba losów przegrywających i losów ogółem
zmniejszyła się o jeden.
Prawdopodobieństwo liczymy teraz w taki sposób:
Poszczególne gałęzie, które spełniają nasz warunek należy przemnożyć i dodać.
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 7 | |
P(A) = |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| . |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | | 10 | | 10 | |
Dla zainteresowanych: jest to metoda uznawana na maturze.
23 gru 00:25
bart: P(AuB) jak na moje, bo mamy "otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający"

a wiec P(A) LUB
P(B)
23 gru 00:27
Eta:
Hej
Godzio 
|Ω|= 5*4 = 20
zd. przeciwne do A
A
' −− wylosowano obydwa losy puste
|A
'| = 3*2= 6
23 gru 00:45
Godzio:
Dziękuje wszystkim

Mam coś problem z oznaczeniami, trzeba jeszcze popracować
23 gru 00:54
Eta:
Hehe, dasz radę..... "trening czyni mistrza"
23 gru 00:56
Godzio:
Oby

Jak na maturze dostane jakieś rozbudowane prawdopodobieństwo to kaplica
23 gru 00:58
Eta:
No to na rozgrzewkę

10 książek, w których są książki A i B wkładamy do dwu pudełek po 5 książek.
Jakie jest prawdopodobieństwo,że książki A i B znajdą się w jednym pudełku?
23 gru 01:10
Godzio: Już się biorę
23 gru 01:19
Godzio:
Nie jestem pewien no, ale najwyżej się skompromituje
| | | | | | 10! | |
|Ω| = | * | = |
| * 2 = 504 −− losuje 5 książek z 10 i wrzucam do |
| | | | 5! * 5! | |
jednego z pudełek
Wkładam do pudelka książki A,B (mogę przemieniać je na 2! sposobów) i resztę książek mogę
umieścić do dwóch pudełek
23 gru 01:29
Eta:
zad2/ Godzio ma w szufladzie 5 par skarpet. Losowo wybrał 4 skarpety.
Jakie jest prawdopodobieństwo,że wśród nich jest przynajmniej jedna para skarpet?
23 gru 01:30
Bogdan:
Wtrącę się do zadania
Godzia. Podobnie jak
Gustlik nie jestem zwolennikiem
drzewek.
LOSY WYGRYW. LOSY PUSTE | RAZEM
2 3 | 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−
A: 1 1 |
lub 2 0 | 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−
| | | | 2*3 + 1*1 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | | | 10 | | 10 | |
23 gru 01:33
Eta:
Zad1/ .......... ok
23 gru 01:35
Bogdan:
Pytanie do U. Czy jest jakaś metoda, która nie jest uznawana na maturze?
23 gru 01:39
Eta:
Wtrącę się i ja

W zad. tego typu , ja jestem zwolennikiem wprowadzania zdarzenia przeciwnego .
Pozdrawiam
Bogdanie
23 gru 01:40
Godzio:
Jest 20 skarpet
Nie mam pomysłu innego, a to za pewne jest źle
23 gru 01:41
Eta:
Hehe, para to 2 skarpety ....... 5 par, to ile skarpet?
23 gru 01:43
Godzio: no 10
23 gru 01:44
Eta:
|Ω| ... ok
| | 13 | |
P(A) .... źle  ........... = |
| |
| | 21 | |
23 gru 01:46
Eta:
podpowiedź:
podziel skarpety na prawe i na lewe
23 gru 01:48
Godzio:
Chyba nie wymyśle

narazie jestem na poziomie mega podstawowym, jeszcze z 2 lekcje
kombinatoryki zostały i wtedy będę miał prawdopodobieństwo więc jeszcze wszystkiego nie łapie
, mam nadzieję że mi wybaczysz
23 gru 01:51
Eta:
Tobie zawsze i wszystko wybaczam
23 gru 01:53
Godzio:
W takim razie mogłabyś mi napisać to |A| bo jestem ciekaw

?
23 gru 01:57
Eta:
Wprowadź zdarzenie przeciwne
5 −−"lewe" , 5−− "prawe"
A
' −−− wśród wybaranych skarpet nie ma żadnej pary
| | | | | | | | | |
|A'| = | * | + | * | + ......... dalej pomyśl, to już proste
|
| | | | | |
23 gru 02:02
23 gru 02:10
Godzio:
więc
|A'| = 80
muszę to przeanalizować
23 gru 02:10
Eta:
No i ok

Pora do spania, dobranoc
23 gru 02:14
Godzio: dobranoc
23 gru 02:15
U: Bogdan: Chodziło mi o to, że na maturze otrzymuje się punkty za opisywanie omegi, zdarzeń,
itp, a przy rozwiązywaniu drzewkiem nie trzeba tego opisywać aby dostać max punktów.
23 gru 02:37
Eta:
Hej
Godzio 
zad. Na ile sposobów można rozmieścić 10 osób
a) w pięciu pokojach dwuosobowych
b) w sześciu pokojach dwuosobowych, zostawiając jeden pokój pusty
c)w trzech pokojach trzyosobowych i jednym jednoosobowym
23 gru 22:27
Godzio:
Może chodź raz będę miał dobrze
23 gru 22:39
Godzio:
Te Twoje zadania są chyba trochę dla mnie za trudne
23 gru 22:40
Godzio: Hmmm a może jednak tak ?
| | | | | | | | | | | |
a) | * 5 + | * 4 + | * 3 + | * 2 + | * 1 |
| | | | | | |
23 gru 22:41
Eta:
Echhhh

........ jakie trudne?
a co Ty na to? :
permutacje z powtórzeniami
| | 10! | |
a) |
| =......
|
| | 2!*2!*2!*2!*2! | |
dawaj teraz pozostałe rozwiązania
23 gru 22:49
Godzio:

Ale w sumie moje też jest dobrze bo:
| | | | | | | | | | | | 10! | |
a) | * | * | * | * | = |
| |
| | | | | | | 2! * 2! * 2! * 2! * 2! | |
23 gru 22:53
Eta:
No i git
23 gru 22:54
Godzio:
Nad b) muszę pomyśleć
23 gru 22:56
23 gru 22:57
Eta:
To teraz takie ( baaardzo łatwe)

Z pieciu odcinków o długosciach: 1,2,3,4,5 wybieramy trzy bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A −−− " z tych odcinków można zbudować trójkąt"
B −− " z tych odcinków można zbudować trójkąt rozwartokątny"
C −−− " " " " " " prostokątny
23 gru 22:59
Eta:
c) ok
23 gru 22:59
Godzio: a przypadkiem w a) i b) nie będzie takiego samego wyniku ?
23 gru 23:01
Godzio:
|Ω| = 5 * 4 * 3 = 60
|A| ∊ {(2,3,4), (3,4,5), (2,4,5) − po 6 sposobów każdy} = 18
|B| ∊ { (2,3,4) (2,4,5) − każdy po 6 sposobów } = 12 sposobów
C ∊ { (3,4,5} − 6 sposobów }
23 gru 23:08
Eta:
zad3/ Pewna pani ma pięcioro dzieci ( nie ma wśród nich bliźniaków)
Oblicz prawdopodobieństwo,że
A −−− dokładnie jedno dziecko to chłopiec
B −−− dokładnie troje dzieci to chłopcy
23 gru 23:10
Eta:
zad2/ ok

zad1/
b) najpierw musisz wybrać 1 pokój pusty z .........
23 gru 23:14
Godzio:
| | | | 10! | |
czyli | * |
| ? |
| | | 2! * 2! * 2! * 2! * 2! | |
23 gru 23:15
Eta:
I o to biegało
23 gru 23:16
Godzio: to 3 to chyba jakieś podchwytliwe
23 gru 23:18
23 gru 23:30
Eta:

Ω= { (dz, ch, dz, dz, ch,) ( ch, ch, ch, dz, ch) ,( dz, dz, dz, ch, dz),
....................... }
myśl teraz dalej >>>>>>
23 gru 23:41
Godzio:
Wiedziałem że coś nie tak, ale to przez treść bo nie jest dokładnie podana, że można te dzieci
przestawiać czy coś

Ale to znów nie jestem pewien

|Ω| = 2
5
|A| = 5
Znasz może jakiś zbiór z zadaniami tylko z prawdopodobieństwa ? Przydałby się.
23 gru 23:47
Eta:
Teraz jest ok

1/ Rachunek prawdopodobieństwa nie tylko dla orłów −− Przemysław Butrym
2/ Może znajdziesz w bibliotece szkolnej ( super zbiór, polecam)
Zbiór zadań z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa dla szkół średnich
autor Jerzy Ligman ( 1976 r. )
lub Rachunek prawdopodobieństwa dla kl. IV szkoły średniej −− autor Wiesław Szlenk
( 1980 r.)
23 gru 23:57
Godzio:
Postaram się wynaleźć
23 gru 23:59
24 gru 00:03
grey: Godzio, a skąd wiedziałeś, że z tym trójkątem każdy może być po 6 razy?

A nawiasem w której
klasie LO jesteś..?^^
24 gru 11:21
Godzio:
bo można na 3! sposbów ułożyć te liczby
3 LO
24 gru 11:51
Kasia: Kupuje tą książkę
24 gru 18:12
Jack:
w tym zadaniu z trójkatami używałbym od początku kombinacji − w końcu kolejność nie powinna
mieć znaczenia.
24 gru 20:58
Eta:
hej
Godzio, widzę,że się nudzisz

1/ Ile jest możliwości otrzymania przez brydżystę trzynastu kart w tym samym kolorze?
25 gru 00:57
Godzio:
hmm
13! ? Czy najpierw musi je wylosować z talii ?
25 gru 01:02
Eta:


......... 4 , ( piki lub karo lub kiery lub trefle)
25 gru 01:04
Godzio: że niby 4 to odpowiedź

?
25 gru 01:06
Eta:
oczywista−oczywistość
25 gru 01:07
Eta:
| | | |
* | = .......  |
| | |
25 gru 01:09
Eta:
Witam

Wraz ze świątecznymi życzeniami dla
Godzia
zad/ W urnie znajduje się 5 kul białych oznaczonych numerami : 1,2,3,4,5
i 6 kul czarnych oznaczonych numerami : 1,2,3,4,5,6
Losujemy jednoczesnie 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kul białych
b) kul obydwu kolorów
c) co najmniej jednej kuli czarnej
d) co najmniej jednej kuli z numerem 5
e) kul oznaczonych liczbami, których iloczyn jest parzysty
f) kul o różnych numerach
Powodzenia
25 gru 14:19
Godzio: Wieczorkiem się za to zabiorę,
| | 5 | | 4 | | 2 | |
a) Wydaje się proste więc: P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 11 | | 10 | | 11 | |
25 gru 15:21
Eta:
zad2/ ze zbioru liczb {0,1,2,3,4} losujemy dwa razy po jednej liczbie
1) bez zwracania
2) ze zwracaniem
wylosowane liczby układamy w uporządkowane pary (x,y)
Oblicz prawdopodobieństwo,że tak wylosowane punkty (x,y)
a) należą do wnętrza koła x
2 + y
2 ≤ 9
b) spełniają nierówność |x| + |y| ≤2
25 gru 19:12
Godzio:
Zad. 2 Bardziej przyjazne

1) Bez zwracania |Ω| = 5 * 4 = 20
a) x
2 + y
2 ≤ 9
A = { (0,1) (0,2) (0,3) (1,0) (1,2) (2,0) (2,1) (3,0) } = 8
b) A = { (0,1) (0,2) (1,0) (2,0) } = 4
2) Ze zwracaniem |Ω| = 5 * 5 = 25
a)
A = { (0,0) (0,1) (0,2) (0,3) (1,0) (1,1) (1,2) (2,0) (2,1) (2,2) (3,0) } = 11
b) A = { (0,0) (0,1) (0,2) (1,1) (1,0) (2,0) } = 6
25 gru 19:22
Godzio: Zad. 1 Czekam na potwierdzenie czy koncepcja jest dobra
25 gru 19:27
Eta:
a), b) , c) ok

d) "literówka"
25 gru 21:07
Eta:
zad4/ Przy okrągłym stole zasiada losowo 10 osób, w tym : dziadek, babcia i dwoje wnucząt.
Jakie jest prawdopodobieństwo,ze wnuki będą siedzieć bezpośrednio między dziadkami?
25 gru 21:31
Godzio:

Zad. 1 kul o różnych numerach
e) nie wiem jak to zgrabnie zapisać
| | 6 * 5 * 4 | | 8 | |
f) |
| = |
| − tego nie jestem pewien |
| | 165 | | 11 | |
Zad. 4
|Ω| = 10!
|A| = 10 * 2! * 2!
25 gru 21:43
Eta:
zad4/ |A|= 2!*2!*6!*10 ( bo pozostałe 6 osób dowolnie na 6! sposobów)
zad1/ f) ok
e)
E −−− iloczyn liczb jest parzysty tzn. co najmniej jedna z liczb jest parzysta
E" −−− wszystkie trzy liczby są nieparzyste
|E'|= ..........
P(E)=..........
25 gru 23:26
Godzio:
no tak, wiedziałem że o czymś zapomniałem
e) 1,2,3,4,5 i 6 kul czarnych oznaczonych numerami : 1,2,3,4,5,6
A' = {(1,1,3)(1,1,5) (3,3,1) (3,3,5) (5,5,1) (5,5,3) (1,5,3) } = 7 * 3! = 42
chyba niczego nie pominąłem
25 gru 23:36
Eta:
25 gru 23:42
Godzio:
A dlaczego tak ?
25 gru 23:43
Eta:
bo jest sześć kul z numerami nieparzystymi w tym zbiorze
25 gru 23:47
Godzio:
Ano chyba że tak

Ja narazie lecę będę później jak byś wrzuciła jeszcze jakieś zadanka
25 gru 23:55
Eta:
Następne zadanie dla
Godzia
zad5/ 10 rękawiczek,wśród których jest tylko jedna para
wkładamy do 9 ponumerowanych szuflad.
Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia,że żadna szuflada nie jest pusta
oraz rękawiczki będące parą znajdą się w różnych szufladach.
powodzenia
26 gru 00:46
Godzio:
To na jutro odkładam bo już widzę że harcor
26 gru 01:08
Eta:
26 gru 01:14
Godzio:
|Ω| = 9
10
Żadna nie jest pusta: 9 * 9 * 8 * 7 * 6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1 = 9 * 9!
| | | |
Raczej nie wpadnę na to jak te rękawiczki rozdzielić, pewnie najpierw trzeba | a później |
| | |
nie wiem
26 gru 01:19
Eta:
Zostawiam "myślenie" do rana

(masz zatem sporo czasu
26 gru 01:22
Godzio:
A możesz potwierdzić czy pierwszą część poprawnie zapisałem ?
26 gru 01:22
Eta:
tylko |Ω| jest ok
26 gru 01:24
Godzio: ok
26 gru 01:25
Eta:
Podpowiem : zauważ,że rękawiczek jest o 1 wiecej niż szuflad

Wniosek: ................
26 gru 01:27
Godzio:
Można wsadzić 2 do jednej
26 gru 01:28
Eta:
ciepło 
Kombinuj dalej .......
26 gru 01:30
Trivial: A ja też podpowiem:
Najpierw rozważ sytuację, gdzie masz wszystkie rękawiczki inne (9), a potem dodaj tą ostatnią.
26 gru 01:31
Godzio:
Ale wrócę do tego że Żadna nie jest pusta
skoro jest 10 rękawiczek i 9 szuflad to 1 rękawiczkę można na 9 sposobów drugą również na 9
trzecią już na 8 bo wykorzystałem już jedną szufladę itd. dlaczego to jest źle ?
26 gru 01:31
Eta:
Pozwólmy się wykazać
Godziowi
26 gru 01:33
Trivial: OK.
26 gru 01:34
Eta:
A skąd wiesz gdzie trafi para ?
26 gru 01:35
Godzio:
A to nie będzie tak że najpierw liczy się prawdopodobieństwo tego że żadna nie jest pusta a
później że para nie trafi do jednej i się to mnoży ?
26 gru 01:37
Trivial: Jeśli prawdopodobieństwo tego, że nie trafią do jednej szuflady to 8/9 to tak.
26 gru 01:38
Eta:
zdarzenie A −−− " żadna szuflada nie jest pusta oraz rekawiczki będące parą
znajdą się w różnych szufladach"
26 gru 01:41
Godzio:
Jednak poczekamy do rana
26 gru 01:49
Trivial: Spróbuj moim sposobem, powinno łatwo wyjść.
26 gru 01:51
Eta:
ok
26 gru 01:51
Eta:
Trivial ........ co przyrzekłeś?
26 gru 01:52
Trivial: nic więcej nie powiedziałem.
26 gru 01:53
Godzio:
To tak jak ja myślę to:
| 9 * 9! | | 8 | | 8 * 8! | |
| * |
| = |
| |
| 910 | | 9 | | 99 | |
Ale jeszcze pomyśle
26 gru 01:53
Trivial: Magia godziny 2:00, mianownik automagicznie zmalał 9 razy.
26 gru 01:54
Kasia: Ale wam zazdroszczę mózgi

ja niestety jestem tylko człowiekiem i muszę iść już spać dobranoc
26 gru 01:57
Trivial: Godzio, ty jesteś w liceum tak?
26 gru 01:57
Trivial: Dobranoc Kasiu. Pamiętaj, żeby ci delta nie wyszła ujemna.
26 gru 01:58
Eta:
Dobrej nocy Wszystkim
26 gru 02:01
Godzio:
Trivial tak

Dobranoc
26 gru 02:41
Eta:
Hej
Godzio 
Jak tam zadanie z rękawiczkami?
26 gru 14:19
Godzio:
Wciąż myślę

zaraz przysiądę do tego
26 gru 14:20
Eta:
26 gru 14:21
Godzio:
Może to tak będzie :
|Ω| = 9
10
| | | | | |
|A| = | * | * 8 * 7 * 6 * 5 * 4 * 3 * 2 ? |
| | | |
26 gru 14:34
Eta:
w jednej mają być dwie rękawiczki :
2 nie tworzące pary
lub 1 z pary a druga nie z pary
1/ wybierasz te 2 z 8 i wrzucasz do jednej z 9 szuflad, pozostałe już dowolnie na 8!
sposobów
2/ pomyśl sam, to już proste .......
26 gru 14:42
Godzio: Jak na moje oko to będzie:
26 gru 14:51
Eta:
| | | | | |
|A2|= | * | *9*8! =..........  |
| | | |
26 gru 14:53
Godzio:
Oj ciężka praca mnie czeka z tym prawdopodobieństwem
26 gru 14:55
Eta:
Dasz radę, wierzę w Ciebie

Pamietaj hasło: "trening........ "
26 gru 14:57
Godzio:
Pamiętam pamiętam

Już sobie postanowiłem na nowy rok przysiąść porządnie do nauki
26 gru 14:59
Eta:
To co?...... wymyślać jeszcze jakieś zadania, czy narazie odpuszczasz?
26 gru 15:05
Godzio:
Chwilkę mnie nie było

póki co odpuszczę

kupie sobie te zbiory porobię zadania i wtedy
będziesz jakieś trudne na sprawdzenie moich umiejętności
26 gru 16:42
Trivial:
Godzio, może po prostu poczekaj, aż będziecie to mieli. Wtedy zrozumiesz (z wcześniejszych
postów wnioskuję, że jeszcze tego nie robiliście).
26 gru 16:45
Godzio:
Zgadza się

powoli kończymy kombinatorykę
26 gru 16:52
Trivial: Aha.
26 gru 16:54
Eta:
ok
26 gru 17:17