która z liczb jest większa
dero2005:
log
23 czy log
46
log
56 czy log
87
jak to się robi po kolei
22 gru 20:12
Jack:
spróbuj w a) rozłożyć drugi logarytm. W b) spróbuj określić czy oba logarytmy są większe od 1.
22 gru 20:19
Marcin W: w a) można tez ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu:
| | log43 | |
a)log23= |
| =2log43=log49 |
| | log42 | |
w b widac "nagim" okiem
22 gru 22:33
bart: 'gołym'
22 gru 22:40
Marcin W: nagim ≈ gołym

22 gru 22:42
dero2005:
dzieki
23 gru 07:49
...: no tak widać, że log
56 jest większy.. a jak to rozpisać?
23 gru 11:13
Jack:
log5 6 >1
log8 7 <1
23 gru 13:22