Julka: Pomocy

Czy ktos to potrafi roziwązać

Znajdź postac iloczynowa i kanoniczną funkcji y=2x
2-4x
-podaj jej zbiór wartości
-wartości ekstremalne
-miejsca zerowe
20 sty 13:48
Basia:
wyłącz 2x przed nawias, będziesz miała od razu i postać iloczynową i kanoniczną;
natychmiast też widać jakie są miejsca zerowe
wartość minimalną funkcji znajdziesz odczytując współrzędne wierzchołka paraboli
zbiorem wartości będzie przedział <yw; +∞)
20 sty 13:54
Julka: Basiu dzieki za podpowiedź ale ja naprawde nie rozumiem funkcji wiec czy mogła byś mi
jeszcze cos przyblizy bardzo prosze o pomoc

20 sty 13:58
Basia:
no to wyłącz najpierw te 2x przed nawias, napisz co Ci wyszło i dalej zobaczymy
20 sty 14:01
Julka: wyszło mi y=2x(x-2)
20 sty 14:18
Julka: Basiu co dalej
20 sty 14:31
Basia:
no i bardzo dobrze
postać iloczynową już masz bo to jest właśnie to
postacią kanoniczną zajmiemy się za chwilę a teraz zobaczmy co można "wydusić" z
iloczynowej
zawsze miejsca zerowe
pytamy kiedy y = 0 czyli kiedy
2x(x-2) = 0
no to kiedy ?
20 sty 14:33
Julka: kiedy x=1 i X=-1 tak
20 sty 14:48
Basia:
nie
iloczyn a*b =0 ⇔ a=0 lub b=0
2x(x-1)=0 ⇔ 2x =0 lub x-1 =0 ⇔ x=0 lub x=1
i to są miejsca zerowe Twojej funkcji
20 sty 14:53
Basia:
przepraszam, źle przepisałam
2x(x-2) =0
2x=0 lub x-2 =0
x=0 lub x=2
20 sty 14:57
Basia:
postać kanoniczna: y = a(x-p)2 + q
u Ciebie y = 2(x2 - 2x)
łatwo zauważyć, że (x-1)2 = x2 -2x +1 czyli
x2 - 2x = (x-1)2 -1
czyli
y = 2[ (x-1)2 -1] = 2(x-1)2 -2
no a z postaci kanonicznej odczytujesz wartość minimalną funkcji
yw=-2
20 sty 15:05
Julka: no dobrze to mamy już postać iloczynową i miejsca zerowe a jeszcze jak policzyć postać
kanoniczna, zbiór wartości i wartości ekstremalne

Basiu prosze pomóz
20 sty 15:06
Ania: cześć ja moge ci pomóc
20 sty 15:14
Ania: Wartości ekstremalnych czyli najmniejszej i największej brak bo to f. kwadratowa jej
wykresem jest parabola
20 sty 15:18
Ania: A Basia wyżej źle Ci podała
20 sty 15:19
20 sty 15:35
Kappa: Aniu!
Kto Cie tak uczył?.... że f. kwadratowa nie ma minimum lub maximum ?

Cosik Ci się " pokiciało" ?...... pomyśl nad tym ?... zanim coś ...
zakwestionujesz

! ..... tak ?.....
20 sty 16:19
...: no ok ymin=-2 a ymax

prosze o szybka odpowiedx
20 sty 16:43
juliet: I don' know
20 sty 16:47