ratujcie! jak obliczyć granice ciągu?
fiolek09:
| | 2n3 − 4n −1 | |
lim= |
| gdzie n−−>∞ |
| | 6n+3n2−n3 | |
22 gru 18:38
Jack:
a)
wystarczy podzielić licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika. Powinno Ci wyjść
−2.
| | 1 | |
b) doprowadź do postaci (*)=(1+ |
| )an . Dla n→∞ (*)=e
|
| | an | |
c) podobnie jak w a).
22 gru 18:41
fiolek09: | | 1 | |
Dziękuje, czy w c powinno wyjść |
| |
| | 2 | |
22 gru 18:52
Grześ: tak

22 gru 18:58
fiolek09: a jeśli chodzi o takie ciągi , możecie mi tylko powiedzieć jak to mam policzyć ...
an= √n+2 − √n
an=3n − √9n2−6n
an=√3n2+2n−1 − n√3
22 gru 19:06
Jack:
skorzystaj ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b). Trzeba odpowiednio rozszerzyć wyrażenie an.
22 gru 19:11
fiolek09: mógłbyś opisać pierwszy przykład, potrzebuje jakiegoś punktu zaczepienia bo nie wiem jak mam
się za to zabrać..
22 gru 19:27
Godzio:
| | √n + 2 + √n | | n + 2 − n | |
√n + 2 − √n * |
| = |
| = |
| | √n + 2 + √n | | √n + 2 + √n | |
22 gru 19:44