Iza: Prosze pomózcie pilne a nie wiem jak sie do tego zabrac


Znajdź wartość wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta skierowanego dodatnio, na
którego ramieniu końcowym leży punkt (2,-
√3)
20 sty 13:16
Bogdan:
Przypominamy sobie definicje funkcji trygonometrycznych:
sinα = y/r, cosα = x/r, tgα = y/x, ctgα = x/y
r to długość promienia o początku O(0, 0) i końcu P(2, -√3)
x = 2
y = -√3
20 sty 13:25
Basia:
wprost z definicji funkcji trygonometrycznych kąta uogólnionego (czyli w układzie
współrzędnych);
P(2,-√3)
r = OP = √(2-0)2 + (-√3 - 0 )2 = √4 + 3 = √7
x = 2
y = -√3
sinα = y/r = -√3 / √7 = -√21 /7
cosα = x/r = 2/√7 = 2√7 / 7
tgα = y/x = -√3/2
ctgα = x/y = 2 / (-√3) = -2√3 / 3
20 sty 13:31
Iza: dzieki bardzo
20 sty 13:33
Bogdan:
Dzień dobry Basiu.
Widzę, że podajesz gotowce. Osobiście wolę nakierowywać na rozwiązanie, bo
uważam, że w ten sposób materiał zostanie lepiej zrozumiany.
Pozdrawiam
20 sty 13:36