Oblicz najmniejsza, najwieksza wartosc funkcji
Paweł: Oblicz najmniejsza, najwieksza wartosc funkcji y=−x2 +x+6 w przedziale <−3,1>
22 gru 16:54
Marcin W: p=0,5
wiec maksymalna wartosc bedzie dla p=0,5 i wynosi −(0,5)2+0,5+6=...
dla x=−3 bedze najmniejsza wartosc i wynosi −(−3)2−3+6=....
22 gru 17:14
U: Takie zadania rozwiązuje się w następujący sposób:
Załóżmy, że nasza dziedzina to <A, B>.
1. Liczymy p i sprawdzamy czy mieści się w dziedzinie. Jeśli tak, to liczymy q = f(p).
2. Liczymy f(A) i f(B).
3. Sprawdzamy, która wartość jest największa, a która najmniejsza.
Czyli:
f(x) = −x
2 + x + 6
D
f = <−3, 1>
Ad 1:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q = f(p) = f( |
| ) = −( |
| )2 + |
| + 6 = − |
| + |
| + 6 = 6 |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Ad 2:
f(−3) = −(−3)
2 + (−3) + 6 = −9 + 3 = −6.
f(1) = −1 + 1 + 6 = 6.
Ad 3:
| | 1 | |
Odp.: Najmniejsza wartość funkcji y = −x2 + x + 6 to −6, a największa to 6 |
| . |
| | 4 | |
22 gru 17:17
Paweł: Dzięki
22 gru 18:19