Krótkie pytanie
Kochanowski : Mam pytanie nie będę podawał całej treści zadania bo jest proste chcę się tylko upewnić, że
dobrze rozumiem.
2ax2−(a+2)x+1=0
muszę użyć wzorów viete'a i i nie jestem pewny ile wynosi b.
Moim zdaniem jest to −(a+2) i to się zgadza z odp ... ale czy tak rzeczywiście jest ? zawsze
jeżeli mamy minus przed x2 , x lub wyrazem wolnym to go wstawiamy czy to w delcie czy w
vieta?
22 gru 11:41
Jacek:
Postać ogólna trojmianu
ax2+bx+c
Teraz odpowiedz:
Przykład
1) x2 + 3x + 1 ile jest b=?
2) x2 − 3x + 1 ile jest b=?
Takie samo czy jednak inne?
22 gru 11:52
Kochanowski : 
ok
22 gru 12:01