Olka: 1, Znajdź wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że sin α=5/8 oraz kąt
α jest kątem drugiej ćwiartki.
20 sty 12:05
Bogdan:
w dugiej ćwiartce: sinα > 0, cosα < 0, tgα < 0, ctgα < 0.
Ze wzoru sin2α + cos2α = 1 obliczysz cosα, otrzymasz dwa wyniki, jeden dodatni,
drugi ujemny. Do odpowiedzi weź ujemny, bo cosα w II ćwiartce jest ujemny.
Następnie mając sinα i cosα oblicz tgα korzystając z zależności tgα = sinα/cosα,
ctgα obliczysz z zależności ctgα = 1/tgα lub ctgα = cosα/sinα
20 sty 12:32
Olka: i tak dalej nie wiem jak to zrobić czy mozesz rozwiazać jakis inny przyklad podob ny do
mojego to na liczbach bardziej zajarzę o co chodzi np. sin α =3/5

z góry dzięki
20 sty 13:07
Olka: no prosze pomózcie
20 sty 13:13
Bogdan:
No dobrze, chociaż wydawało mi się, że wstawienie liczb do podanych wzorów
i wykonanie rachunków jest banalne.
Dane: sinα = 3/5 i α (90*, 180*),
(3/5)2 + cos2α = 1 → cos2α = 1 - 9/25 → cos2α = 16/25 →
→ cosα = -4/5 spełnia warunki zadania, bo cosα w II ćwiartce jest ujemny,
lub
cosα = 4/5 nie spełnia warunków zadania.
tgα = (3/5) / (-4/5) = -3/4
ctgα = 1 / (-3/4) = -4/3
20 sty 13:19
Olka: ok rozumiem doszłam do momentu
Dane : sinα=5/8 i α (90*,180*)
(5/8)
2+cos
2α=1
cos
2α=1-25/64
cos
2α =39/64 i jak z tego wyciagnąc pierwiaste

żeby obliczyć cosα pomóz
20 sty 13:29
Bogdan:
Oddzielnie z licznika i oddzielnie z mianownika, np. √17/25 = √17 / 5
20 sty 13:32
Olka: czyli mam to napisać tak:: cos α =
√39/8

i co dalej bo jest tu ten pierwiastek i nie
wiem jak dalej ruszyć w tym przykładzie co ty robiłeś był ładny wynik 4/5 a ja tu nie
wiem
mam napisać że cosα=-
√39/8 -spełnia warunki podane w zadniu
cosα=
√39/8 nie spełnia
tgα=(5/8)/-
√39/8 =5
√39
ctgα =1/5
√39=
√39/39 prosze Bogdan jeżeli to rozumiesz to sprawdx to zadanie i napisz
czy dobrze zrobiła bede wdzieczna
20 sty 13:40
Olka: czy ktos to moze sprawdzić

?
20 sty 13:49
Basia:
cosinus masz dobrze wyliczony, ale tangens i cotangens nie
zapisz sobie tangens w postaci zwykłych ułamków (z kreską ułamkową)
podzielić przez ułamek to znaczy ................(na pewno wiesz)
20 sty 14:00
Bogdan:
... i pamiętaj o minusie
20 sty 14:08
Olka: czy tg = -5
√39/39
a ctg =-39
√39/195

sprawdźcie jak mozecie
20 sty 14:17
Kappa: Tak!..... pamiętaj!

Witam! Bogdanie! i pozdrawiam ! ( narazie nie "nocek")
20 sty 14:18
Olka: tzn dobrze zrobiłam

ale ten ctg taki dziwny wyszedł
20 sty 14:19
Kappa:
Zobacz! Olka!....
że najpierw tgα = - 5/√39 przed usunięciem niewymierności
to ctgα= 1/tgα czyli już widzisz że odwrotność będzie
ctgα= -√39/5 a w tangensie usunęłaś niewymierność
czyli masz dobrze tgα= - 5√39 / 39
20 sty 14:24
Bogdan:
Witam Kappo. Już rozpoznaję Ciebie po różnych "greckich" i innych nickach. Zamieściłem
już odpowiedź dotyczącą zadania z bankiem, potwierdzam więc tu jeszcze raz, Twoje
rozwiązanie jest oczywiście prawidłowe
20 sty 14:24
Olka: no dzięki ale ty napisałes że tg=-
√39/5 a mi wyszło tg= -39
√39/5

to tylko pomyłka
czy źle zrpbiłam
20 sty 14:26
Basia:
podziel 195 przez 39 i zobacz ile to jest, albo inaczej
tg = -5√39 / 39 ( tak piszemy jako wynik ostateczny)
ale to to samo co -5/√39 a tej postaci ctg to już nie problem
20 sty 14:27
Olka: czyli jeśli napisze że tg= -5
√39/39 to jest ok tak

z góry dzięki i sorki za kłopot
20 sty 14:30
Kappa:
No tak!...zobacz co Basia Ci podpowiedziała!
195 : 39= 5 tak?
czyli ctgα= -
√39/5 czyli to samo co Ci podałam!
więc dobrze obliczyłaś!.... tylko nie skróciłaś licznika z mianownikiem
20 sty 14:35
Basia:
tak , a ctg = -√39/5
20 sty 14:36