...: w trójkącie równoramiennym podstawa ma długośc 8 cm, a kąt ostry przy podstawie ma miarę
30stopni. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
20 sty 11:28
Bogdan:
Narysuj trójkąt równoramienny, oznacz ramiona literką "b", podstawę literką "a", wrysuj
w ten trójkąt jego wysokość opadającą na podstawę a i oznacz ją "h",
wpisz miary kątów przy podstawie "α".
Dane: a = 8, α = 30*
Pole powierzchni trójkąta P = ah/2
Obwód L = a + 2b
Na swoim rysunku dostrzeżesz, że wysokość rozdzieliła trójkąt równoramienny
na dwa trójkąty prostokątne, w każdym z nich przyprostokątna przeciwległa
do kąta α jest równa h, przyprostokątna przyległa do tego kąta jest równa a/2 = 4,
przeciwprostokątna jest równa b.
Z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej w trójkącie prostokątnym wyznacz b oraz h,
wstaw otrzymane liczby do wzoru na pole i obwód.
Powodzenia i do samodzielnej roboty.
20 sty 11:48
...: czy odpowiedż to ple = 16/3 √3 czyli 5*1/3 √3
a obwód =8+5 *1/3√3

dobrze rozwiazałam
20 sty 12:03
Bogdan:
Dobrze, z tym, że lepiej nie wyłączać całości,
czyli P = (16/3) √3,
L = 8 + (16/3)√3
20 sty 12:16
...: dzieki
20 sty 12:58