Gośka: Pomózcie bo nie rozumiem

Znajdź długość wektora 4[2,3]+[-2,0]
20 sty 11:08
Bogdan:
1. a[p, q] = [ap, aq]
2. [p, q] + [r, s] = [p + r, q + s]
→ →
3.Jeśli dany jest wektor w = [p, q], to długość wektora |w| = √p2 + q2
20 sty 11:34
Goska: ok dzieki ale i tak nadal nie wiem jak to podstawić, pomóz prosze wazne to jest dla mnie
a ja nie rozumiem wektorów
20 sty 12:00
Bogdan:
np. 7[5, 2] = [35, 14]
np. [-5, 4] + [2, 9] = [-3, 13]
np. jeśli dany jest wektor [-3, 13] to jego długość jest równa
√(-3)2 + 132 = √9 + 169 = √178
20 sty 12:21
Bogdan:
Zajrzyj tutaj do geometrii analitycznej i odszukaj wiadomości o wektorach.
Podaję adres: https://matematykaszkolna.pl/strona/i18.html
20 sty 12:24
Goska: dzięki za pomoc ale jesli nie chcesz zrobic mojego przykładu, to spróbuj zrobić bardzom
podobny i może wtedy zrozumiem coś bo narazie to nie weim nic, powiedz czy ja to dobrze
zrobiłam

4[2,3]+[2,0]
[8,12]+[2,0]
[10,12]
√(10)
2 + 12
2 = √100+144= √244

czy to ma tak być i czy to już jest koniec zadania

odpowiedź jest długośc wektora wynosi
√244
20 sty 13:04
Bogdan:
Dobrze, ale warto wprowadzić do wyniku "elegancję".
√244 = √4 * 61 = 2√61
20 sty 13:09
Goska: bardzo Ci dziekuję
20 sty 13:11
Iza: ale to chyba źle bo w zadaniu jest 4[2,3] +[-2,0]
czyli to jest [8,12]+[-2,0]
[6,12]
czyli
√180 czy tak

może to ktoś sprawdzić
20 sty 13:22
Bogdan:
Brałem pod uwagę informacje nie z zadania, ale z przykładu podanego przez Gośkę,
a tam jest 4[2, 3] + [2, 0]
20 sty 13:28
Iza: czyli moja odpowiedź jeśli chodzi o zadanie jest prawidłowa tak

czy jeszcze jakos
trzeba wyciągnąc ten
√180
20 sty 13:30
Bogdan:
Izo, Twoje obliczenia są prawidłowe, jednak i tu wypada wprowadzić "elegancję".
√180 = √36 * 5 = 6√5
20 sty 13:30