Ola: Rozwiąż równania i nierówności z wartością bezwzględną:
a)|x+3|=2
b) |7-x|=2
c) |x+7| ≥2
20 sty 10:53
Ola: mam problem z C)
20 sty 12:04
karmnik: już robię.
20 sty 12:25
karmnik: Ola, musisz wiedzieć, że jeżeli masz = w zadaniu, czyli równanie, to wtedy rozwiązaniem
są liczby, tzn. 5, 8 czy 12. Natomiast jak jest nierówność to rozwiązaniem są zbiory,
np. od 1 do 5, czy od 2 do nieskonczoności

A to Twoje zadanka:
a) |x+3|=2
x+3≥0 x+3<0
x≥-3 x<-3
1. -x-3=2 2. x+3=2
x= -5 x= -1
Odp. x= -5 oraz x= -1.
b) |7-x|=2
7-x≥0 7-x<0
x≤7 x>7
1. -7+x=2 2. 7-x=2
x=5 x=9
odp. x= 9 oraz x=5
c) |x+7| ≥2
x+7 ≥ 0 x+7<0
x≥-7 x<-7
dla x<-7 dla x≥-7
-x-7≥2 x+7≥2
-x≥9 x≥-5
x≤-9 więc x∈ <-5, +∞)
więc x ∈ (-∞,-9>
odp. x∈ (-∞,-9> u <-5, +∞)
mam nadzieje, ze nigdzie sie nie walnąłem.
20 sty 12:36
Bogdan:
Polecam wiadomości tutaj zamieszczone w dziale wartość bezwzględna.
Podaję adres: https://matematykaszkolna.pl/strona/i4.html .
Wyszukaj tam informacje o równaniach i nierównościach z wartością bezwzględna
i nie oczekuj gotowych rozwiązań, ąle raczej wykaż się inicjatywą.
20 sty 12:38
Ola: dziękuję bardzo za pomoc
20 sty 13:10
Ren: |2x−3|=4
25 maj 20:43
Sławek: 2x−3 = 0
2x = 3
x = 32
dla x<3/2
−2x + 3 = 4
−2x = 1
x = −12
dla x ≥32
2x−3 = 4
2x = 7
x = 7/2
25 maj 20:50
Sławek: niech ktoś potwierdzi

Bo ja nie jestem chyba pewien swoich obliczeń ostatnio
25 maj 20:54
Maslanek: Ogólnie to tak, ale:
2x−3=4 lub 2x−3=−4
2x=7 lub 2x=−1
x=3,5 lub x=−0,5.
25 maj 21:19
Sławek: czyli poprostu zrobiłeś to 2x prościej ?
25 maj 21:20
Maslanek: Powiedzmy, że szybciej
25 maj 21:21
nikusia: |x−3|=6
2 paź 17:36